Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku – 2 recenze

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

Jak často se vám stane, že večer padáte do postele úplně vyčerpaní? A to tak, že nemáte sílu si ani natřepat polštář, ne tak sáhnout třeba ještě po knížce? A jediné, co vám běží hlavou, tak že byste potřebovali asi tak tři dny v kuse spát? Na mě tenhle stav přijde pokaždé, když se snažím vyhovět úplně všem a mám potřebu všechno stíhat na tisíc procent. A u toho jaksi zapomínám, že nejsem Superman a potřebuju si taky vydechnout. Sama, v klidu, v tichu.

Jakože nejsem asociál, co chodí ven jen po setmění a vyhýbá se lidem jak čert kříži. Miluju fajnové lidi kolem sebe! Ale čas od času prostě potřebuju úplně vypnout, někam si zalézt, na nikoho nemluvit a dobít baterky. Vždycky si vzpomenu na jeden díl Dr. House, kdy se House vymluvil všem okolo, že nemá čas, zavřel se doma, hodil nohy na stůl a pustil si Výměnu manželek. A úplně vidím ten potutelný spokojený výraz, že najednou může vypnout, v klidu si nechat vymýt mozek u televize a odpočinout si. Tak přesně o něčem takovém mluvím.

Batch #001 – britský včeličkový zázrak

Když jsem dneska přemýšlela, jak v článku uvést dva fajnové produkty od značky Batch #001, stačil mi jeden pohled na stůl vedle notebooku, kam jsem si nachystala nádhernou přírodní svíčku a skleničku s voňavou koupelovou solí, abych je měla na očích, až o nich budu psát. A relaxační téma se nabídlo samo. Existuje snad něco typičtějšího pro zastavení se v hektickém dni, nebo večeru, než měkký a mihotavý plamínek svíčky? A teplá koupel s rozpuštěnou solí provoněná éterickými olejíčky…? Jo, napadá mě jedna možnost – leda by ta koupel byla čokoládová. Ale obávám se, že po takovém testování bych měla tak 5 kg navrch a vanu bych po sobě vůbec nemusela umývat :-D

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku
Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

Ještě než se rozepíšu o samotných produktech, dovolte mi něco málo informací o samotné značce Batch #001, o které tu dneska píšu poprvé.

Kde se vzala první šarže? Za vším hledej děti!

Když se zakladatelce značky Batch #001 narodila dcerka, trpěla bohužel potravinovými alergiemi a úpornými ekzémy, které kolikrát skončily až zanícenými puchýřky. To první Paula Warwick vyřešila striktní dietou, to druhé bohužel nebylo tak jednoduché. Zdálo se, že předepsané krémy od dermatologa problém nejenže nezlepšují, ale dost možná jej i zhoršují. Takže když Paulu napadlo zkontrolovat si složení a viděla, kolik chemikálií mazání obsahuje, zařekla se, že takhle to přece nemůže jít dál a musí existovat nějaká jiná možnost, jak holčičce pomoci.

Náhoda tomu ale chtěla, že jednou navštívila svého kamaráda včelaře, který žije na jižním pobřeží Británie. Zajímala se, jak včeličkové produkty fungují na kůži a objevila, že jde o zázrak pro péči i o tu nejcitlivější nemocnou pokožku. A navíc bez jakýchkoli vedlejších účinků. Začalo to zkoumáním včelího vosku, pokračovalo to smícháním této ingredience s olejíčky a vyráběním prvních bezvodých balzámků. A zbytek je setsakra úspěšná historie, nadepsaná velkými písmeny a čísly jako Batch #001, která sbírá kosmetická ocenění všude, kde se objeví. Důkazem budiž vítězství v prestižní Beauty Shortlist Awards (která pravidelně vychvaluje i značku Yage!), nebo W.ICONS.

Celý podrobný příběh o vzniku značky si můžete přečíst tady.

Jak vznikl název Batch #001?

Veškeré produkty Paule pod rukama vznikají výhradně v malých šaržích. Jde o ruční výrobu na zakázku. Každá várka medu nebo včelího vosku je jiná, a to podle květin, které včely opylovaly. A jelikož žádná dávka není nikdy stejná, odtud vznikl název Batch #001. Batch = angl. „šarže“.

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

A kdyby vás čistě teoreticky zajímalo, jak se název vyslovuje, je to [báč nula nula jedna]. Nebo englicky [báč zirou zirou uan]. Tož tak :-)

Striktně etická výroba

Paula dbá na to, aby pracovala výhradně s místními včelaři, a to pouze s těmi, kteří zachází ze včelami šetrně a eticky.

Batch #001 je také uhlíkově neutrální záležitost, a to proto, že nepoužívá žádné plasty, ale dává přednost skleněným dózám, které jsou nekonečně recyklovatelné (a jsou vyráběny ve velké Británii). K tomu připočtěte ekologické přepravní krabky, které se dají také recyklovat. A ingredience čistě od malých místních výrobců. A to včetně soli, kterou získává od nejstaršího výrobce soli ve Skotsku. Některé olejíčky získává Paula přímo od pěstitelů. Třeba opunciový olej pochází z Tuniska a levandulový a růžový od pěstitelů z Bulharska.

A teď už k samotným produktům, které tu netrpělivě čekají, až je ověnčím písmenky a podělím se o postřehy a dojmy, které jsem s nimi nasbírala.

Batch #001 Koupelová sůl s olejem ze sladkých pomerančů a bergamotu

Abyste věděli, tak tahle voňavá koupelová sůl je výherce Beauty Award Winner 2020. Obsahuje jen ty nejčistší terapeutické soli z Mrtvého moře a růžové himalájské soli, které obsahují 84 různých, životně důležitých minerálů (včetně železa, zinku, nebo hořčíku). K tomu přidejte nejluxusnější vonné olejíčky a můžete si užívat dokonalé domácí wellness hýčkání s léčivým přesahem. To znamená, že pokud vás trápí suchá pokožka, ekzém nebo lupénka, pomůže vám takováto čisticí, zvláčňující a detoxikační koupel problém zmírnit, nebo dokonce úplně odstranit.

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

Jak se sůl používá? Předtím, než zaplujete do vany, lahvičku protřepejte, nebo otočte na minutku dnem vzhůru. To aby se rovnoměrně promíchaly obsažené rostlinné a éterické olejíčky se solnými krystaly. Poté přidejte do teplé koupele hrst soli a lázeň promíchejte, aby se sůl rozpustila.

Nenechte se rušit!

Vypněte telefon, vytáhněte ze zásuvky zvonek, ztlumte světla, zapalte svíčku, ponořte se do voňavé vany a na 15-20 minut relaxujte. Zavřete oči a cíleně uvolňujte sval po svalu. Začněte u prstů na nohou a pokračujte postupně nahoru. Věnujte pozornost chodidlům, kotníkům, lýtkům. Uvolněte kolena, stehna, hýžďové svaly. Uvědomte si napětí v kloubech i svalech. Přestaňte zatahovat bříško a povolte jej. Zkuste procítit, jak vám padá napětí z ramenou a hrudníku. Jak se vám uvolňují celé paže, až po konečky prstů na rukou. Zrelaxujte i krk a obličejové svaly. Nedovolte myšlenkám, aby se toulaly po událostech uplynulého dne. Soustřeďte se čistě na své tělo a snažte se vědomě projít každičký sval, aby nikde nezůstalo napjaté místo.

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku
Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

Tohle občas provozuju i před spaním, když cítím, že nemůžu usnout, protože jsem našponovaná jak struna a chybí mi pověstná poslední kapka, aby mi ruply nervy a já začala bušit hlavou do zdi. Kdyžtak VELMI doporučuju relax spojit s posloucháním jednoho fantastického chlapíka na youtube – Ajahna Brahma. Ta videa mohou zachránit životy lidí okolo vás a v případě slabších nervů i tomu, že vás zavřou. No vážně! ;-)

Moje dojmy z testování

Vůně je příjemně plná a intenzivní. Ne však v tom smyslu, že by vás z ní rozbolela hlava. Naopak – máte tendenci vonět si k lahvičce pořád dokola. Jiskřivé tóny bergamotu jsou jemně zakulacené a zaobalené sladkým pomerančem, což vytváří na solném podkladu dokonale relaxační záležitost, kterou byste si nejraději rozsypali po celém bytě, aby vás vůně provázela celým dnem!

Během koupele vás vonné tóny naladí na uvolňující vlnu, díky které restartujete celé tělo. Jako kdybyste se vytáhli ze zásuvky a zapojili znovu. A víte, co je paradoxní? Že nebudete po takovém wellness lenošení ospalí. Resp. nevylezete z vany a rovnou neusnete na koberečku v koupelně. Budete uvolnění a odpočatí. Jako když se ráno probudíte a napadne vás „heeej, dneska jsem se nějak dobře vyspala!“ a začnete si v duchu procházet, co jste včera před usnutím udělali jinak. To abyste to mohli dneska zopakovat a zítra se vychrupkali taky tak do růžova!

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

Jo a ještě jeden postřeh – je moc příjemné, že je pokožka po koupeli nejen voňavá, ale i měkká a na dotek ošetřená. Není to jako po olejovém peelingu, kdy vám tiká oko z představy, že si tu zbytkovou mastnotu utřete do ručníku a budete ho muset rovnou vyprat. Nene. Po solné koupeli je kůže taky citelně vláčná a jako kdyby natřená olejíčkem, ale není mastná. Moc a moc fajnové to je!

Batch #001 Svíčka ze 100% včelího vosku

Jestli kolem vás ještě nikdy nešly svíčky z pravého včelího vosku, je nejvyšší čas to napravit! Včelí vosk je totiž doslova nabitý zdravím – je přirozeně antibakteriální, protiplísňový, antimikrobiální, netoxický, přirozeně sladce voňavý a dokonce i jedlý! Když to srovnáte s lacinými parafínovými svíčkami, které nejenže žádné z výše uvedených vlastností nemají, ale jako bonus vám ještě vzduch tráví toxickými výpary… Asi není nutné dál rozebírat, k jaké variantě bych radila se přiklonit, viďte…?

Každopádně jestli vám leží na srdci nejen dobro vaše, ale samozřejmě i včeliček, mám skvělou zprávu! Veškerý vosk, který se používá ve svíčkách Batch #001 je z etických zdrojů, pochází přímo od místních včelařů, kteří si své včelky hýčkají a zacházejí s nimi šetrně a přesně tak, jak to příroda zamýšlela.

Včelí vosk je jasná volba

Proč zrovna včelí vosk a ne třeba sojový? Podle zakladatelky značky je 93% světové sóji geneticky modifikováno a celý výrobní proces, abyste se dostali od sojových bobů až po sojový vosk, je velmi složitý a těžký, tudíž podle ní není ekologický a udržitelný.

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku
Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

Naproti tomu včelí vosk se používá pro svíčky i péči o pleť už po tisíce let, je netoxický, jeho výroba snadná a udržitelná. Za předpokladu, že máte na paměti i šetrné zacházení se včelami, to je jasné!

Svíčky i balzámy Batch #001 jsou vyrobeny z organického včelího vosku, který je nejčistší, jaký můžete najít. Je vytvořen včelkami, které opylovaly pouze organicky pěstované plodiny a květiny, tedy zcela bez pesticidů. A vosk je také certifikován Soil Association a Cosmos. A zajímavostí je, že každá svíčka ze včelího vosku hoří jinak, poněvadž složení včelího vosku není nikdy úplně stejné. Mění se v závislosti na květinách, které včely opylovaly. A tak se může stát, že dvě stejné svíčky prostě nemusí hořet jednotným způsobem.

Jak se o svíčku starat, aby vám dělala radost co nejdéle

A když už jsme u toho hoření. Věděli jste, že takovouhle vzácnou svíčku nemůžete jen tak rozsvítit a za pět minut zhasnout? Svíčku je při každém použití potřeba nechat zapálenou minimálně 3-4 hodiny v kuse, aby se vosk roztavil po celé ploše svíčky až ke stěnám skleničky. Kdybyste svíčku rozsvítili na dobu kratší, než dvě hodinky, tak hrozí, že vosk se nebude tavit rovnoměrně. Jo a taky si dejte pozor na délku knotku. Ale to už je taková rada, která se opakuje u všech svíček – ideální je zastřihnout knot na délku 5 mm.

Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku
Batch #001 Koupelová sůl s pomerančem a bergamotem a Svíčka ze 100% včelího vosku

A jakmile bude hladinka vosku ve skleničce menší, než 1 cm, svíčka dosloužila. Co s tím zbytečkem? Máte pár možností – vyrobit si novou svíčku (potřebujete sehnat jen knotek a asi i víc vosku :-), vyrobit si balzámek na rty (smícháte roztavený včelí vosk s kokosákem a esenciálními oleji), nebo si vyrobte třeba leštidlo na nábytek (smíchejte vosk s olivovým olejem a použijte směs na dřevěný nábytek, nebo kožené předměty).

Já se přiznám, že nejčastěji používám svíčku jako časovač u práce na počítači a zpříjemňuju si s ní pracovní koutek. Když víte, že se od práce na několik hodin nehnete, je to ideální. A ještě si vytvoříte hezčí prostředí. A to se vždycky hodí! :-)

Závěrem

V textu jsem přidala odkaz i na celý příběh vzniku značky Batch #001. Kdyby vás zajímal, tak mrkněte, je to zajímavé čtení. Věděli jste třeba, že zakladatelka Paula Warwick je produkční MasterChefa, X Factoru, nebo soutěže Chcete být milionářem? Jop, cesty výrobců té nejlepší kosmetiky jsou někdy hooodně klikaté!

Já mám včeličkovou kosmetiku hodně ráda a přiznám se, že ji vnímám trošku jinak, než kosmetiku, která je vyrobena třeba z rostlinných olejů. Nevím, jak to popsat, ale snažím se neplýtvat s ní, využít ji do posledního drobečku a jaksi si jí víc vážím, či co. Pořád mám totiž na paměti, že včelí vosk, med, nebo propolis musely včelky pracně vyrobit. Jasně, že neplýtvám ani s ostatní kosmetikou, ale chápete mě, že jo? :-) Máte to někdo podobně?

A co říkáte na značku Batch #001? Znáte ji? A jak se vám líbí?

Buďte první! Přidejte komentář

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

    Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

    Zavřít