Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)
JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem

Jedním z mých oblíbených alchymistických kouzel v péči o pleť je v poslední době Absolute Berry pleťový olej s retinolem od chorvatské značky JouJou Botanicals. Lahvičku s olejíčkem, který připomíná tekuté zlato, jsem poprvé vyzkoušela před čtyřmi měsíci, kdy mi z obchůdku Krásná Každý Den přišel v Radiant Glow Ritual setu (moje recenze). Od té doby jsem jej otestovala asi na tisíc způsobů (hlavně co se týče kombinace s ostatní kosmetikou) a myslím, že nastal ten správný čas, abychom si shrnuli, jaký olejíček vlastně je a co umí.

Ale nejdřív – trocha teorie, ať víte, s jakým pokladem máte tu čest. Výživný pleťový olejíček totiž obsahuje odborně vytvořenou alternativu retinolu, což je vynikající anti-age (čili protistárnoucí) záležitost, kterou bude vaše pleť doopravdy milovat!

Absolute Berry – dvojitá BIO alternativa retinolu

O retinolu byly na stránkách tohoto blogu popsány kilometry textu, ale pro jistotu, že byste přehlédli, o co vlastně jde: retinol je vědecky ověřená, potvrzená a funkční záležitost proti stárnutí pleti, která má reálné výsledky. Viditelně vyhlazuje a omlazuje pleť a mizíkuje vrásky. Ale má také nepříjemné vedlejší účinky a omezení. Třeba to, že na něj musíte pleť zvykat postupně, může ji ošklivě podráždit a taky že s ním nesmíte na sluníčko bez SPF ochrany, jinak riskujete třeba výsev pigmentových skvrn.

Proč to ale zmiňuju. Existují také alternativy retinolu, které jsou stejně funkční, ovšem bez jakýchkoli vedlejších účinků. Že to zní až moc ideálně? No, to taky je :-) Protože takové alternativy právě obsahuje olejíček Absolute Berry. A to rovnou dvě. Jde o extrakt z mořského samfiru, tzv. „mořský retinol“ a o bakuchiol [bakučijol]. Mořský retinol zpevňuje, vypíná a redukuje jemné vrásky bez podráždění a ve složení jej najdete pod označením Crithmum Maritimum Extract. Bakuchiol pochází ze semen indické rostliny Psoralea Corylifolia (v sanskrtu zvaná „bakuchi“). Bakuchiol eliminuje tvorbu a výskyt pigmentových skvrn, vyhlazuje jemné linky a vrásky a stimuluje buňky k vyšší produkci a syntéze kolagenu.

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)

Rozdíly mezi „mořským retinolem“, bakuchiolem a retinolem

Všechny 3 ingredience mají své specifické vlastnosti a účinky proti stárnutí. Jaké jsou ale mezi nimi rozdíly a proč v JouJou Botanicals zvolili do svého zlatého olejíčku právě přírodní varianty?

Retinol má výrazné účinky proti stárnutí, je podrobně prozkoumaný coby kosmetická ingredience a jeho účinnost je prokázaná. Zlepšuje texturu pleti, redukuje jemné linky a vrásky, zlepšuje vzhled pigmentových skvrn a stimuluje produkci kolagenu. Díky své síle může retinol přinést viditelné výsledky rychleji, než přírodní alternativy. Bohužel má ale vedlejší účinky. Může způsobit podráždění, zarudnutí, suchost, nebo dokonce šupinatění či zvýšenou citlivost na slunce. Je potřeba na něj pleť zvykat postupně – ze začátku používáním 1-2x týdně a teprve veeelmi pozvolna přidávat.

„Mořský retinol“ (extrakt z mořského samfiru) má ve srovnání s retinolem jemnější účinky, je šetrnější k pleti a je vhodný i pro citlivou pokožku, nebo pro ty, kteří mají problém s tradičním retinolem. Pomáhá zlepšit úroveň hydratace pokožky, zjemňuje její texturu, podporuje obnovu kožních buněk, zvyšuje elasticitu pleti a snižuje poškození způsobené UV zářením a znečištěním. Pochází z rostliny rostoucí na pobřeží, což vyžaduje specifické sběrné a zpracovatelské metody – to může přispět k jeho vyšší ceně. Oproti retinolu – to je syntetický derivát vitaminu A, tudíž jeho výroba je levnější.

Bakuchiol podobně jako retinol podporuje tvorbu kolagenu, čímž pomáhá zpevnit pleť a redukovat viditelnost jemných linek a vrásek. Snižuje výskyt hyperpigmentací. Podporuje buněčnou obnovu, což vede k hladší a rovnoměrnější textuře pokožky. Má také silné protizánětlivé účinky, které pomáhají zklidnit podrážděnou pleť a snížit zarudnutí.

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)
JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem

Podtrženo a sečteno – všechny 3 složky fungují podobně. Pomáhají pleť vyhladit, zmizíkovat linky a vrásky, zjemnit její strukturu a vyhladit povrch. Retinol je v účincích rychlejší, ovšem za poměrně vysokou cenu vedlejších účinků a rizik. Mořskému retinolu a bakuchiolu trvá stejný výsledek o facku déle, ale zase jsou to ingredience naprosto bezpečné a přírodní. Navíc na ně nemusíte pleť složitě zvykat, ale můžete si užívat jejich benefitů od začátku na každodenní bázi a v „plné palbě“.

Silná hojivá trojka ve složení: šípkový olej, rakytníkový extrakt a skvalen

Při kombinaci těchto ingrediencí nastává tzv. „synergický účinek“, což znamená, že výsledný efekt je výraznější, než kdybyste jednotlivé složky použili zvlášť. Všechny tři ingredience pomáhají udržovat pleť hydratovanou, pružnou, hladkou a chráněnou před známkami stárnutí. Pokud vás ale zajímá, čím je specifická každá složka zvlášť, pojďme si to v pár bodech říct:

Šípkový olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny, jako jsou omega-3, omega-6 a omega-9, které hloubkově hydratují a vyživují pleť. Olej obsahuje vysoké množství vitaminu C a A, které podporují produkci kolagenu, zlepšují pružnost pleti a redukují jemné linky a vrásky. Šípkový olej také dokáže jemně zesvětlovat pigmentové skvrny a sjednocovat tak tón pleti.

Extrakt z rakytníkových semen je bohatý na vitaminy C, E, a A, které jsou klíčové pro zdraví a regeneraci pleti. Výrazně (třikrát podtrženo) podporuje hojení a regeneraci kožních buněk, což je velmi důležité hlavně pro stárnoucí pleť.

Skvalen je vynikající zvlhčovadlo, které pomáhá hydratovat pleť bez zanechání mastného filmu. Navíc je přirozeně přítomný v lidské kůži, takže jeho dodání v kosmetice pleti velmi prospívá. Pravidelné používání skvalenu zlepšuje pružnost pleti a pomáhá udržovat její mladistvý vzhled.

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)

Moje dojmy z testování

Nad balením a vůní jsem se rozplývala už v prvním článku o JouJou Botanicals, takže jestli se vám to nechce hledat, s dovolením tu sama sebe odcituju: „Bože, to balení! To je tak nádherné! Mám ho vystavené na očích, kochám se ráno, večer, v průběhu dne. Co chvilka mi k němu zalétne oko i od počítače. Někdo si vystavuje sošky a lapače prachu, já nádherné balení kosmetiky, po kterém několikrát denně sahám a kterou zrovna používám. Zlaté kapátko je vymyšleno moc fajnově a luxusně. Zmáčknete tlačítko na horním uzávěru, čímž do kapátka naberete olej. Opětovným zmáčknutím olej dávkujete do dlaně. Krása.“

Vůně zlatavého olejíčku je jemně cukrátková s ovocně nakyslým ocáskem, z čehož podezřívám rakytník. Výsledkem je nádherně něžná přírodní vůně, která si nezadá s výletem do cukrárny a přivoněním k ovocnému dortíku s lesklou kyselkavou polevou. Sbíhají se mi sliny, jen to píšu!“ Hlásím, že na své první výpovědi bych nezměnila ani písmenko, pane policajt :-)

Konzistencí je to sice olej, ale suchý. Což bych popsala tak, že když jej rozetřete klidně i na suchou pleť (nemusí být vlhká), tak stačí 2x máznout bříšky prstů a olej se okamžitě vpije a vstřebá, aniž by za sebou zanechal jakoukoli známku mastnoty. Prozradí jej pouze jemňoučká, vyhlazená a lehce provoněná pleť.

Jak olej používám já

Vyzkoušela jsem kdeco. Používala jsem olejíček samostatně na sérum s kyselinou hyaluronovou (doporučuju třeba to od Myrro, to je pecka!). Výborná volba pro ty z vás, kterým se ježí vlasy na hlavě z představy, že by měli na pleť vrstvit deset různých produktů. Hydratační sérum a olejík je super minimalistická dvojka, která vám bude bohatě stačit, a to hlavně v létě. Nebudete se pod takovou kosmetikou potit, nanesená je raz dva, ochrání pleť před škodlivými účinky slunečních paprsků, hydratuje ji, dá jí „napapat“ a ještě ji celou dobu pěstí a vyhlazuje. Co víc si přát?

Také jsem jej testovala spolu s La Créme Magique. Tady jsem sérum pouze ve dvou kapkách „vtlapkala“ do pleti po tom, co se vstřebal krém. Chápala jsem tu olejové sérum jako porci výživy navíc. A taky umocnilo působení protistárnoucích ingrediencí, jako je arganový olej, fíkový extrakt, nebo extrakt z květů šafránu. Takže takový jeden velký mega mix proti vráskám. Pokud to nepřeženete s vrstvou, dá se taková kombinace výborně používat i v horkém létě, já ji spíš doporučuju, až teplota klesne třeba na příčetných 25°C. A ne to, co se tady promenáduje na teploměru teď (o 10 stupňů víc!).

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)

Co se mi ukrutně líbilo, tak kombinování se Suntribe nočním krémem s retinolem, niacinamidem a kyselinou hyaluronovou. Stejný případ, jako u La Créme Magique. Přišlo mi, že „hromadné působení“ všech těch božích složek udělalo pleti ještě větší službu, než kdybych je používala zvlášť. Opět jsem používala na noc asi 3 kapky, které jsem rovnoměrně „vtlačila“ dlaněmi do pleti.

Bezproblémové je i použití s JouJou Botanicals Marshmallow Rose vyrovnávacím hydratačním krémem, LeReve krémy Timeless Beauty, nebo Young Revolution. Vlastně se olejíček Absolute Berry kamarádí s čímkoli. Stačí jej použít navrch pro extra výživu, ochranu a péči. Vždycky se dává až jako poslední krok ve 2-3 kapkách, které rozetřete v dlaních a ty přiložíte na obličej. Několikrát na různá místa. Jak říkám – prostě olejíček „vtlapkáte“.

Kdyby vás čistě teoreticky napadlo, že by se olejík dal použít i na oční okolí, nevidím v tom problém. Pokud cítíte, že okolí oček potřebuje speciální výživu, směle do toho. Použijte olej jako kluznou vrstvu pro masáž s gua sha kamínkem, nebo klidně jen tak „pod prsty“. V obojím případě vám za to oční okolí bude vděčné. Já to takhle umím občas použít na noc (na den se mi to zdá moc zatěžující) a je to super.

Ještě mám pro vás jedno upozornění k použití – NIKDY se nedotýkejte pipetkou přímo obličeje. Olejíček používejte tak, že si jej nejdříve kápnete na hřbet ruky, nebo do dlaně, nikdy ne přímo na obličej. Mohli byste pipetku kontaminovat, zanést si do lahvičky bakterie a obsah by se vám mohl zkazit. Je fuk, co ukazují v reklamě a jak cool vypadá, když si někdo pipetkou doslova lije produkt na tvář. Oni to balení natočí na video a pak vyhodí. Vy jej nejspíš budete chtít používat dalších 6-12 měsíců. Takže tohle s kosmetikou prostě nedělejte :-)

JouJou Botanicals Absolute Berry | pleťový olej s mořským retinolem a bakuchiolem (4 měsíce testování)

Účinky na mou pleť

Je těžké separovat účinky jedné lahvičky, když jich člověk používá tolik, to je jasné. Ale co můžu potvrdit na 100%, tak že pleť je rozhodně pevnější a po každém použití (ani nemusím čekat!) vypadá, jako kdybych jí dodala jas zevnitř. Kdyby šlo spolknout tabletku s rozjasňovačem, která by se projevila čistě na obličeji, rozhodně by to vypadalo stejně, jako ošetření s olejíčkem Absolute Berry, tím jsem si jistá.

Co se mi zdá jako fantastická věc, tak že olej můžete míchat, s čímkoli uznáte za vhodné. Ať používáte cokoli, můžete k tomu Absolute Berry směle přidat. Pleť nezatíží, projasní, zpevní a čím déle jej používáte, tím vyhlazenější pokožka bude. Tak.

Závěrem

Univerzálnější lahvičku, abyste pohledali! Olej Absolute Berry se výborně hodí jak pro minimalistickou péči typu sérum + olej, tak jako poslední krok ve složitější pleťové rutině. Je velmi lehký, sušší a nezanechává za sebou mastnotu. Podle mě by byl vynikající volbou pro lidi, kteří by olejovou péči v kosmetice moc chtěli vyzkoušet, ale bojí se, že sáhnou vedle, olej jim nesedne a oni na něj zanevřou navždy. U Absolute Berry bych se toho vůbec nebála – je to uživatelsky jeden z nejpříjemnějších olejíčků, které jsem kdy na pleť vyzkoušela.

A spíš než abych musela myslet na to, abych jej použila, mám opačný problém – kolikrát si kápnu do dlaně 1-2 kapky během dne a ošetřím třeba krk, nebo pleť. Zvlášť v případě, že se vrátím od moře, proběhnu sprchou a nechce se mi mazat něčím hutnějším. Olejíček pleť ošetří, nádherně prozáří a pleť je maximálně spokojená.

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít