Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Přírodní parfémy Abel – Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar – 9 recenzí

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí
Přírodní parfémy Abel

Když mi holky Borůvkové prozradily, že chystají zařadit do obchůdku novou značku přírodních parfémů Abel, které se těm parfumerkovým nejenže vyrovnají, ale hravě je i předčí, byla jsem zvědavostí napnutá jak struna! Jak jsem psala i v článku o luxusních parfémcích Yage – ono přijít s přijít s přírodní vůní, která není založena čistě na éterických olejíčcích, nebo nemá olejovou konzistenci, je docela kumšt. A není úplně obvyklé se s takovými kousky potkat. Takže když se mi takhle v krátké době doma sešly rovnou dvě značky, ze kterých jsem padla na zadek – úúúú, to není jen milé překvapení, to už je panečku kosmetická revoluce!

Abel – založeno novozélanďankou v Amsterodamu

Vřele doporučuju si pro skvělé a podrobné počtení o Abel rozkliknout článek u Borůvek. A já, abych se neopakovala, tak tu vypíchnu pro upřesnění jen pár zajímavostí – aby bylo jasné, s jakou značkou to máme vlastně tu čest. Tak tedy:

  • značka Abel Odor byla založena v Amsterodamu novozélanďankou Frances Shoemack. První vůně byla uvedena na trh v roce 2013 a v současné době nabízí Abel 9 vůní.
  • parfémovým mistrem Abelu, tzv. „nosem“ je Isaac Sinclair. Jediný uznávaný mistr parfémář z regionu Australasie a jeden z nejmladších mistrů svého řemesla působících v současnosti.
  • veškeré ingredience pro výrobu Abel parfémů pochází z udržitelných a přísně etických zdrojů, jsou biologicky rozložitelné a produkty i jejich složky jsou veganské. Samozřejmostí je, že všechny složky musí být ve špičkové kvalitě, protože jak říká sama zakladatelka: „Ze špatných hroznů dobré víno neuděláte. Proč by to mělo být u parfému jiné?“. Vůně se skládají z esenciálních olejů, extraktů, vonných molekul rostlinného původu a přírodních biotechnologických složek. Abel extrahuje vonné molekuly prostřednictvím mikrobiální fermentace a následného zpracování. Oproti konvenčním parfémářským domům, které syntetizují vonné molekuly z petrochemie je to asi 15krát dražší postup. Ovšem… udržitelný a obnovitelný.
  • základ tvoří potravinářský, organický certifikovaný líh, který je vyrobený z obilovin. Díky tomu nemusí být receptura založena na vodě a není třeba do parfému přidávat silný emulgátor, aby se olej rozložil ve vodě.
  • velkou zajímavostí je kolekce parfémů Abel jako taková. Aby bylo učiněno zadost filozofii o nezahlcování světa milionem nových produktů, udržuje značka počet parfémů na stálém čísle. Co to znamená? Když jeden nový parfém vznikne, jiný musí z kola ven a přestane se vyrábět. Drsné? No… když si nějaký parfém zamilujete, tak dost. Ale zase se tím prý zvyšuje kvalita celé kolekce a ta je tak čím dál lepší. Co vy na to?
Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Přírodní parfémy Abel a kolekce 9 vůní

Jak jsem psala výš, celá voňavá kolekce obsahuje 9 lahviček. Jsou to: Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli a Green Cedar. Jak se v nich vyznat? Co si pod názvy představit? A který by mohl být ten pravý zrovna pro vás? Mám před sebou hromadu vzorečků a jedno plné balení, tak se pokusím vám všechno výše uvedené nastínit a zmapujeme si spolu celou kolekci!

Laundry Day

Jednoho tmavého pařížského podzimního dne v laboratoři s Isaacem Frances zjistila, že sní o svěžím jarním vzduchu doma na Novém Zélandu. Že touží po tom, aby existovala vůně, která jí připomene pocit toho prvního jarního dne, kdy otevřete okna a víte, že „je to tady“. Je to nezaměnitelné aroma čerstvě posekané trávy, které ostře protne vzduch. Velká prostěradla vlající ve větru na prádelní šňůře natažené mezi domy. Laundry Day byl prý původně pracovní metaforou a měla evokovat pocit, který chce Abel ve vůni zachytit. Ale nakonec se jméno ujalo tak, že už vůni zůstalo.

Složení vůně

Hlava: posekaná tráva, aldehydy
Srdce: limetka, mučenka
Základ: vetiver

Laundry Day je parfém, který mám i ve velkém balení, protože je taaaak nádherný, že se ho nemůžu nabažit! Od prvního okamžiku mi něčím připomíná Guerlain Bergamote Calabria, o kterém jsem si vždycky myslela, že už ho nic netrumfne. Laundry Day je optimistická, jemně nasládlá, ovocně šťavnatá vůně, kterou si můžete obléci po celý rok a která se vám nikdy neomrzí. Kor jestli jste zatížení směrem k citrusům a bergamotu obzvlášť.

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí
Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí
Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Zajímavostí je, že Laundry Day nahradila vůni White Vetiver a je zatím posledním Abel počinem (podle mě i tím nejlepším, ale pssst!).

Laundry Day na mě dělá dojem, jako kdybych rozkrájela kilo bergamotů na čtvrtky, ty nabrala do dlaní a zmáčkla. Cítila bych, jak se do vzduchu okamžitě uvolní nezaměnitelná jiskřivá vůně a jak mi mezi prsty protéká šťáva. Také mě ve vůni zaujalo něco, co zmiňovaný bergamot usměrňuje a zakulacuje, ale nebyla jsem schopná identifikovat a popsat, o co jde. Až když jsem si přečetla, že mučenka ve složení má „sladkou tropickou vůní připomínající hrozny“, docvaklo mi, že čtu o chybějícím dílku skládačky pro můj nosík a že Laundry Day je kombinací mučenky a bergamotu. Ale TAK krááásnou! <3

Cyan Nori

Když se Frances přestěhovala z centra Amsterodamu na jižní pobřeží Wellingtonu na Novém Zélandu a najednou se jí „za dvorkem“ objevil Tichý oceán, úplně jí to vzdalo dech. A uvědomila si, že v kolekci vlastně nemají žádnou vůni, která by dokázala ztělesnit životní sílu té ohromné masy vody. A že by chtěla ten pocit, kdy sedí u oceánu, dýchá slaný vzduch a poslouchá divoké šumění vln, ztělesnit v jednom z parfémových flakonků. A tak se zrodila v roce 2020 Cyan Nori. A rovnou se stala jednou z nejprodávanějších vůní Abel.

Složení vůně

Hlava: tangerinka, bílá broskev
Srdce: pižmo
Základ: řasa nori

Pokud hledáte typickou letní líbivku, která se bude hodit do horkých prosluněných dnů, jste na správné adrese! Cyan Nori Abel je přesně ta vůně v „bleděmodrém flakonku“, na způsob Davidoff Cool Water Woman, nebo Guess Indigo, která se vám bude hodit kdykoli a pro jakoukoli příležitost.

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Cyan Nori vám dovolí se „předechnout“. Víte, co myslím – když se snažíte nadechnout, co nejvíce vám plíce dovolí, ale něco vám v tom brání. Ale někdy, třeba když jste u moře, nebo na horách, to najednou jde. Anebo když ucítíte Cyan Nori. Abelu se v tomto parfému podařilo zhmotnit pocit, kdy plujete na lodi po širém moři, slaný vítr vám cuchá vlasy a vy máte chuť si povyskočit a zavýsknout, protože se cítíte TAK svobodní! Zhluboka dýcháte, cítíte tep ve spáncích a máte pocit, že zvládnete cokoli na světě.

Cyan Nori je jako osvěžující drink na pláži. Gin s tonicem, ledem a kouskem mandarinky. Zralá broskev, kterou svíráte v dlani.

Není moc vůní které dokáží tak nádherně splynout s kůží, jako právě tahle. Garantuju vám, že jakmile ji jednou vyzkoušíte, už ji nedáte z ruky. A nebudete mít jen jeden flakonek, protože budete potřebovat vůni na doma, do práce, do kabelky, na cesty… aby byla všude tam, kde budete vy, protože vám dodá pocit, že se můžete konečně nadechnout. A jako bonus tenhle pocit rozšíříte mezi všechny, kteří se ocitnou ve vaší bezprostřední blízkosti a dotkne se jich obláček parfémku Cyan Nori.

Nurture

Jde o vůni vytvořenou speciálně pro čerstvé a nastávající maminky (ale může ji používat kdokoli, samozřejmě!) a v Abel zamýšleli, že by to měl být parfém natolik jemný, aby nevadil ani mamince, ani miminku.

Složení vůně

Hlava: pomerančový květ, bulharská růže, čočka
Srdce: jasmín, zázvor
Základ: santalové dřevo

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Představte si, že by miminkovské oblečky jemně voněly po něžných pomerančových kvítcích, přidalo by se k tomu malinké jasmínové mydélko a celé by to obejmulo hřejivé santalové dřevo. To vše ale v tak neuvěřitelně harmonické, jemné a hladivé kombinaci, že hedvábný šátek by byl proti tomu škrábavý smirkový papír. Nejvíc je ve vůni určitě znáte neroli, to bez debat. Jednu chvilku mě dokonce napadlo, že cítím směs Golden Neroli a Neroli Hue od Yage, ale obojí ve velmi zředěné podobě.

Nurture je podle mě jako obejmutí od maminky. Je fuk, co se vám zrovna stalo, kdo vám ublížil, nebo jestli jste se blbě vyspali. Vběhnete mamince do náruče, dostanete pusu do vlasů a hned je zase všechno v pořádku. Přesně takhle na vás zapůsobí Nurture.

Pause

Když Frances začala v pozdních 30 letech pociťovat první perimenopauzální příznaky, jako je noční pocení a nepravidelná mensturace, byl to pro ni upřímný šok. Vůbec netušila, že nějaká taková „obrácená ženská puberta“ existuje a že se takto s předstihem 5-12 let hlásí přicházející menopauza. Na jednu stranu smutná, na druhou stranu asi i pobouřená stigmatem a nedostatkem informací okolo „před-menopauzy“, se začala zajímat, jestli by se právě toto nemohlo stát inspirací pro vznik dalšího parfému. Vůně, která by ženy uklidnila a provedla náročnou emocionální cestou, která se k tomuto období váže.

Složení vůně

Hlava: list fialky
Srdce: mimóza, narcis
Základ: seno

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Asi si pomyslíte, že mám něco s nosem, ale já v prvních tónech vůně normálně cítím kmín. Utlumený kmín, který postupně začne ustupovat, klanět se až k zemi a s rukama do stran v náznaku přivítání začne teprve dělat místo žlutým narcisům a tlumeným tónům sena, nebo možná těm lístkům fialky, zmíněným ve složení.

Tato vůně je pro mě poměrně nečitelná a vlastně se v ní vůbec nedokážu zorientovat. Cítím ovoce, pudr a kmín. A nemůžu se rozhodnout, jestli mi voní, nebo ne. Aspoň první dvě hodiny určitě. Zajímavé je, že když s touto vůní navoním třeba oblečení, tak další den mi parfém voní víc, než první den. Rozloží se do sympatických tónů, kterých se pak nemůžu nabažit. Ale než se tak stane, jsem dost na vážkách a prostě nevím.

Pink Iris

Vznik této vůně se prý rovnal největší kreativní výzvě pro dvojici tvůrců Frances a Isaaca. Chtěli do kolekce Abel zařadit takový parfém, který by byl moderní, květinový, nadčasový a zároveň sofistikovaný. Žádná přírodní zastaralá vůně, která voní jako prádelník vaší babičky (nic proti babičkám samozřejmě, však je všichni milujeme – ale víte, co tím myslím).

Složení vůně

Hlava: sečuánský pepř, malinový list, bazalka
Srdce: kosatec, růže, jasmín
Základ: vanilka, pižmo

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Vymyslet parfém, ve kterém by hrál prim kosatec v tak rozpoznatelné podobě, v jaké se to povedlo Abelu ve vůni Pink Iris, to je panečku kumšt, který si zaslouží hodně velký respekt! A aby to ještě ke všemu celé fungovalo s takovou harmonií, že si živě představujete obrovskou náruč květin, tak to je pro mě úplně mimo chápání.

Pink Iris je jedna z nejkrásnějších květinových vůní, jaké se kdy kolem mého nosíku mihly. Když zavřu oči, vidím před sebou kosatce zhmotněné v tak přesvědčivé formě, že pomalu stačí jen natáhnout ruku a sáhnout si. Do toho se mi semo tamo v náznacích do vůně motají malá bílá mydélka, která nás všechny baví v hotelových pokojích. A aby to nebylo příliš jásavé, občas se do celého představení vloží i ždibek vanilky.

Tohle je určitě vůně, kterou bych vám s klidným svědomím doporučila koupit snad i naslepo. Zvlášť v případě, že milujete květinové vůně a kosatce obzvlášť. Za sebe dávám rozhodně 10/10.

Cobalt Amber

Tento parfém má být poctou Paříži s jejím kouzlem ve stylu art deco. Art deco odkazuje na estetický a designový styl, který vznikl ve Francii ve 20. a 30. letech 20. století a nejpopulárnější byl právě v Paříži. Je charakterizován kombinací moderních stylů s jemným řemeslným zpracováním a drahými materiály. Cobalt Amber je prý vůně, která v kolekci přitahuje nejvíce nových zákazníků. Taková pověstná „vstupní droga“, kterou vyzkoušíte a chcete je pak prubnout všechny.

Složení vůně

Hlava: růžový pepř, bobule jalovce
Srdce: kakao, tonka boby
Základ: jantar

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Vůně mi něčím připomíná parfém Coco od Chanel. Přitom podle popisku nemají společného lautr nic. Ale já tam podobnost přesto cítím. Je to ten tón, který vám připomene nějaké drahé a kvalitní pití – koňak, nebo šampaňské. Možná i kožený náznak alá Bottega Veneta bych při troše fantazie v parfému objevila. V BV jde ale kůže oproti Abelu trošku do mýdlova, kdežto tady je to čistě chlapská a mužná záležitost. Taky mi přijde, že se do receptury snad propašovalo i kadidlo a zapomněli ho tam připsat.

Cobalt Amber je oproti Black Anise hladší a sametovější. Vůně „fajnového alkoholu“ tam není tolik výrazná, i když ji tam taky nacházím. Řekla bych, že mi parfém připomíná i kolínskou, či vodu po holení. Takovou tu, která později vyznívá spíš až do pudrova.

Za touto vůní vidím muže, kterému je minimálně 45 let a má jakési elegantní osobní kouzlo. Určitě ne někdo, kdo si vystačí s nátělníkem, šusťákovými kraťasy a žabkami. Tohle je ten typ chlapa s bílou košilí s ohrnutými rukávy, tmavými slunečními brýlemi a lehce zvednutým koutkem úst v náznaku úsměvu. Jop, přesně ten, co se za ním všechny ženské vždycky otočí! :o)

Black Anise

Když vznikal paréfm Black Anise, měli Isaac s Frances jedinou ideu – jednou provždy světu dokázat, že přírodní parfém nemusí být jednoduché spojení levandule a růže. Ale že může jít o bohatou a smyslnou intenzivní vůni, která je klidně i temná a zádumčivá. A to se myslím povedlo na 100%.

Složení vůně

Hlava: badyán
Srdce: černý rybíz
Základ: tabák

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Cítili jse někdy parfém Shalimar od Guerlain? Pokud ano, vaše fantazie bude mít při představování si Black Anise obrovskou výhodu. Podle mě jde totiž o bratříčka této slavné vůně. Nevím, jak se Abel podařilo z čistě přírodních ingrediencí vytvořit cosi podobného. Ale od prvního přivonění jsem měla jasno a viděla před sebou flakon Shalimar.

Myslím si, že existují jen dvě reakce na tuto vůni. Buď se vám vzrušením rozšíří zorničky s tím, že něco tak sexy a temně svůdného byste od přírodní kosmetiky nikdy nečekali. A že to chcete cítit znova a znova. A pořídíte to třeba i svému chlapovi jako hlavní parfém. Anebo prohlásíte, že to voní, jako kdyby vám farář v kostele nalil ve zpovědnici panáka Jägermeistera na seznámení. Nic mezi tím :-)

Mně parfém velice voní a když jsem jej zkusmo testovala na předloktí, nebo i na papírku, měla jsem tendenci k vůni pořád čichat. Jako kdybych se chtěla přesvědčit, jestli pořád voní tak, jako před pěti vteřinami. Za mě rozhodně návyková a silně vábivá záležitost!

Golden Neroli

Vůně vznikla v době, kdy byla Frances těhotná se svým druhým synem Arthurem. Tehdy ji prý vůně pomerančových kvítků neodolatelně přitahovala a přesvědčila tak Isaaca, že v kolekci nutně potřebují parfém s neroli v hlavní roli.

Složení vůně

Hlava: neroli, matcha čaj
Srdce: hořký pomeranč, ylang ylang
Základ: indické santalové dřevo

Je zajímavé, jak čisťounce a lehce může působit vůně s neroli a ylang ylang. Kdybyste mi řekli, abych vybrala nejkrásnější parfém pro horké letní dny, Golden Neroli by se dost možná ucházela o první místo. Je to vůně nevtíravá a příjemná pro všechny v dosahu kilometru. Není to klasická květinovka, nejde kolem mýdel, ani na vás nikde za rohem nevybafne nic omamně uzemňujícího. Golden Neroli tak nějak něžně plyne časem, ovívá vás vějířem, aby vám nebylo vedro a zlepšuje náladu všem, kteří ji ucítí.

Srovnám to s Yage Neroli Hue. Podle mě rozdíl mezi Yage parfémem a tímto Abel Golden Neroli snad ani nemůže být větší. Čekala bych, že vůně budou minimálně podobné (už jen kvůli tomu neroli), ale fakt ne-e. Yage je silná neroli deka, která vás přikryje, obklopí, zahřeje a nedovolí, aby k vám pronikla jakákoli jiná vůně. Mě Yage dostala na kolena a zamilovala jsem si ji z celého srdce. Oproti tomu Abel Golden Neroli je mnohem čistější, přímější a jemnější. Ideální varianta je asi ta, že Yage je ideální vůně s neroli na podzim a zimu, kdežto Abel neroli parfém bude to pravé ořechové pro jaro a léto.

Neumím si ani v nejdivočejším snu představit, že by proti Golden Neroli někdo řekl byť jen náznak křivého slova. Je to typ vůně, ke které jednou přivoníte, okamžitě přikývnete, že ano, tohle beru a dál to neřešíte. Nemusíte kolem flakonku chodit půl roku a složitě testovat, jestli si budete rozumět, či ne. Prostě budete. Tečka.

Green Cedar

Šlo o šestou vůni, na které Frances a Isaac společně pracovali. Začali prý s jejich oblíbenými ingrediencemi – cedrovým dřevem, magnolií a kardamomem. A sledovali, kam je vonné cestičky zavedou. Jde o unisex vůni, která je vhodná jak pro muže, tak pro ženy.

Složení vůně

Hlava: magnolie, kardamom
Srdce: ořechová tráva (šáchor), guajakové dřevo
Základ: cedr

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Vůně Green Cedar mi připomíná procházku v klidném, prosluněném lese. Ale takovém tom hezkém lese. Kdy máte pod nohama nádherně zelený měkký mech, kolem vás rostou keříky borůvek a lesních jahod a sluníčko probleskuje skrze listnatné koruny stromů. A vám se ze všeho nejvíc chce lehnout si někam do trávy, zavřít oči a nechat se obejmout uklidňujícím lesním tichem, které ale ve skutečnosti vůbec tiché není. Vždyť tu co chvilka zapraská větvička, ptáci se předhání, kdo zazpívá nejkrásnější árii a někde v dálce dokonce šumí voda v potůčku.

A nejsou tu nejen žádní lidé, auta, ruch města, ale taky žádný mobilní signál. Dokonale sametový zelený poklid, který byste si nejraději stočili do lahvičky jako vůni a připomněli si jej, kdykoli by vás během dne napadlo. No v Abel vám ušetřili práci a stačí, když zmáčknete rozprašovač flakonku – a les je tu, přímo u vás ;-)

Jestli jste milovníky cedrových vonných tónů, vaše nadšení nebude brát konce! Cedrové dřevo od Abelu je v parfému příjemně hřejivé, suché a světlé. Jede si od začátku do konce svou vlastní cestou, která se příliš nemění a zůstává zhruba stejná celou dobu.

Je to ten typ, který vás pohladí po duši a zvláštním způsobem zklidní. I kdybyste měli zrovna ten den, kdy nevíte, co dřív – jestli si dát panáka, sníst celou čokoládu, nebo někoho vzít klackem. Green Cedar je útěk z každodenní reality na váš soukromý lesní palouček s cedrovou lavičkou uprostřed.

Závěrem

Na konec to vezmu trochu srovnáním mezi Abel a Yage. Podle mě jsou Abel parfémy takové jemnější, něžnější a vzdušnější, než Yage. Silné jsou obě značky stejně, o tom žádná. Jen Abel na mě dělá dojem, že se mu podařilo do lahviček propašovat i jakýsi pocit nekonečné lehkosti a svobody, či jak to napsat.

Přírodní parfémy Abel - Laundry Day, Cyan Nori, Nurture, Pause, Pink Iris, Cobalt Amber, Black Anise, Golden Neroli, Green Cedar - 9 recenzí

Co mě rozhodně překvapilo, tak výdrž vůní. Ta je neskutečná. Když parfém použiju, rozhodně o tom vím ještě další den z oblečení. Kupodivu ale není problém vůně mezi sebou překrýt, nebo klidně zkombinovat, kdyby na to přišlo. Kdybyste si třeba chtěli převonět včerejší obleček jinou vůní, než den předtím.

Abel na mě dělá dojem čistoty a lehkosti, ale zároveň mě baví, jak jsou vůně bohaté, výrazné a originální. Ani u jedné vás nenapadne, že „tohle už jste někde cítili“. Ani náznakem. Nicméně jestli chcete radu, jestli sáhnout po Yage, nebo Abel, asi bych doporučila jít po vzorečkách a ujasnit si, která značka vás víc chytne za srdce :-)

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít