Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku – bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku - bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Ten moment, kdy si uvědomíte, že Sheldon z Teorie velkého třesku měl pravdu, když Penny řekl, že jediné, čeho dosáhne kupováním doplňků stravy, je drahá moč. Vzpomněla jsem si na tuto scénu, když jsem zjišťovala, jestli nejsem padlá na hlavu, když pravidelně užívám hořčík a stejně mám pocit, že na mě nemá účinek. A to jsem měla jak pytlíčky, které užíváte napřímo, tak i tobolky, co se jí 2x denně. Výsledek? Stejně tak bych mohla každý den pokřupat hrst lentilek a účinek by byl stejný. A tak jsem začala pátrat, čím to může být. A přišla jsem na to, že hořčík nefunguje. Resp. funguje výborně, ale ne každý. Matoucí? Nebojte, v dnešním článku rychle pochopíte, o co jde.

Pokud vás také trápí permanentní únava, kdy bez zjevného důvodu sotva lezete po čtyřech, cuká vám oko (aniž byste zrovna z něčeho chytli nerva), chytají vás časté křeče do svalů, nebo trpíte nespavostí, pak zbystřete a čtětě dál. Mám pro vás totiž jednoduché řešení, které zahrnuje i revizi, jestli náhodou zbytečně nevyhazujete peníze oknem za nefunkční doplňky stravy.

Ještě organizační vsuvka – začátek článku věnuju tomu, jaký je rozdíl mezi druhy magnesia (hořčíku), které si vybrat a proč a jaké to pro vás bude mít (ne)výhody. Jestli se vám to nechce číst a zajímá vás jen recenze doplňku stravy Puhdistamo Triple Magnesium, přeskočte rovnou sem ;-)

K čemu je hořčík

Hořčík je esenciální minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. A je zapojen do více než 300 enzymatických reakcí (např. trávení potravy, metabolismus, aj.), které ovlivňují mnoho procesů v těle, včetně:

  • Syntézy bílkovin – pomáhá při tvorbě bílkovin, které jsou důležité pro růst a opravu tkání.
  • Svalové funkce – podílí se na kontrakci a uvolňování svalů, včetně srdečního svalu.
  • Nervové funkce – pomáhá při přenosu nervových signálů.
  • Regulace hladiny cukru v krvi – podporuje metabolismus glukózy a produkci energie.
  • Regulace krevního tlaku – přispívá k udržování normálního krevního tlaku.
  • Syntézy DNA a RNA – hraje roli v syntéze genetického materiálu.
  • Zdraví kostí – přispívá k tvorbě kostí a zubů a spolupracuje s vápníkem.

Příznaky nedostatku hořčíku v těle

Nedostatek hořčíku může vést k různým zdravotním problémům. Mezi běžné příznaky nedostatku hořčíku patří:

  • Svalové křeče a záškuby – časté křeče, zejména v nohou, mohou být známkou nedostatku hořčíku.
  • Únava a slabost – nedostatek hořčíku může vést k obecné únavě, slabosti a snížené energii.
  • Nervové problémy – může způsobit pocit mravenčení, necitlivosti a další neurologické příznaky.
  • Abnormální srdeční rytmus – může způsobit arytmie a další problémy se srdečním rytmem.
  • Osteoporóza – nedostatek hořčíku může přispívat k úbytku kostní hmoty.
  • Migrény a bolesti hlavy – někteří lidé s nízkou hladinou hořčíku mohou trpět častějšími migrénami.
  • Změny nálad – může způsobit podrážděnost, úzkost, nebo deprese.
  • Vysoký krevní tlak – nedostatek hořčíku může přispívat k hypertenzi.
Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku - bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Hořčík v potravinách

Jako první řešení nedostatku hořčíku se nabízí zvýšit jeho příjem v potravinách bohatých na tento minerál. Nejvíce jej obsahují třeba ořechy a semena (mandle, slunečnicová semínka), celozrnné obiloviny (hnědá rýže, quinoa, celozrnný chléb), listová zelenina (špenát, mangold), luštěniny (fazole, čočka), ryby (losos, makrela), nebo třeba banány a avokádo.

Doporučené denní dávky hořčíku se liší podle věku a logicky nebudou stejné u mladého muže, jako u starší ženy. Jako vodítko vám může posloužit následující doporučení:

Muži (19-50 let): 400-420 mg
Ženy (19-50 let): 310-320 mg
Muži (51 let a více): 420 mg
Ženy (51 let a více): 320 mg

Zajímá vás, jak by vypadal ideální jídelníček pro ženu, která chce dostat z jídelníčku 350 mg hořčíku?

Snídaně: 1/2 šálku ovesných vloček (80 mg), 1 šálek mandlového mléka (45 mg), 1 střední banán (32 mg)
Svačina: 20-25 mandlí (80 mg)
Oběd: 1 šálek vařené quinoy (118 mg), 1 střední rajče (12 mg), 1 šálek čerstvého špenátu (24 mg)
Svačina: 1 šálek jogurtu (25 mg)
Večeře: 150 g lososa (26 mg), 1 šálek vařené hnědé rýže (86 mg), 1 šálek vařené brokolice (51 mg)

Celkově vzorové jídlo v odstavci výš obsahuje cca 579 mg hořčíku, což je více než doporučených 350 mg, takže poskytuje rezervu pro variace v jídelníčku a zajišťuje dostatečný přísun hořčíku. Je tu někdo, kdo by si troufl říct, že má ze svého jídelníčku dostatek hořčíku? Schválně!

Pokud se ale budeme dál bavit o doplňcích stravy, pak je důležité ujasnit si několik informací, které vám následně pomohou si koupit doplněk, který vám bude opravdu fungovat. Čili se HODNĚ vyplatí číst složení takových doplňků. Jdeme na to:

Formy magnesia

Existují dvě formy magnesia – anorganická a chelátová. Rozdíl mezi nimi spočívá v chemické struktuře a biologické dostupnosti těchtou sloučenin.

Anorganická forma magnesia (typickým zástupcem je oxid hořečnatý) má nižší biologickou dostupnost, protože se hůře vstřebává v trávicím traktu. To může být způsobeno jejich schopností reagovat s jinými složkami v trávicím systému a tím snižovat jejich vstřebatelnost. Často se používají v průmyslu jako antacidum, nebo laxativum. Anorganická forma obvykle obsahuje hořčík v kombinaci s neorganickými látkami, které mají nízkou biologickou dostupnost a mohou způsobovat trávicí problémy.

Chelátová forma magnesia má vyšší biologickou dostupnost, což znamená, že tělo je dokáže efektivněji vstřebat a využít. Chelátové sloučeniny jsou lépe absorbovány v tenkém střevě a nezpůsobují trávicí potíže. Jsou doporučovány pro osoby, které potřebují zvýšit příjem hořčíku, aniž by musely čelit nežádoucím vedlejším účinkům. U chelátové formy je hořčík vázán na organické molekuly, což zvyšuje jeho vstřebatelnost a snižuje riziko trávicích problémů.

Anorganická forma magnesia – oxid hořečnatý

Naprostá většina hořčíku, který potkáte v doplňcích stravy, je oxid hořečnatý. Bývá ve složení buď sám, nebo v kombinaci s jinými formami hořčíku, ale oxid hořečnatý v celkovém množství výrazně převládá. To by nebylo nic proti ničemu, kdyby nějak pomáhal. Což on nedělá. Proč?

Oxid hořečnatý sice obsahuje vysoké množství elementárního hořčíku (čisté formy v jeho základní chemické podobě, která se nachází v periodické soustavě prvků), a to až v 60% množství. Ale organismus z této formy vstřebá pouze cca 4%. Kdyby vám na obale doplňku stravy napsali, že jedna tobolka má 1000 mg sloučeniny, obsah magnesia by byl 60%. Což je 600 mg. Z těchto 600 mg se ale do těla vstřebá pouze 4%. Takže tu máme tobolku s 1000 mg oxidu hořečnatého, ze které si tělo vezme nějakých 24 mg hořčíku. Vy ale chcete třeba 350 mg. Těch tobolek byste pro potřebné množství museli denně sníst asi 15 kousků. Což by vás mimochodem i slušně prohnalo. Už chápete, kde je problém?

Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku - bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Chelátová forma magnesia – hořčík bisglycinát, hořčík malát, hořčík citrát

V chelátových formách je hořčík vázán na organické molekuly (např. aminokyseliny nebo kyseliny), která kolem něj vytváří stabilní struktury. Tato vazba chrání hořčík před reakcemi, které by mohly snížit jeho vstřebatelnost v trávicím traktu. Chelátové formy mají tendenci projít střevní stěnou efektivněji a snižují riziko trávicích problémů. Nejčastěji se asi setkáte s těmito druhy:

Hořčík bisglycinát je hořčík vázaný na dvě molekuly glycinu. Je vysoce biologicky dostupný a šetrný k trávicímu systému. Vstřebatelnost do organismu je 80-90%. Hodí se ke zmírnění únavy a zvýšení energie. Pomáhá mírnit svalové křeče a bolesti, pomáhá s nespavostí a zlepšuje kvality spánku.

Hořčík malát je vázaný na jablečnou kyselinu. Často se používá pro zvýšení energie a snížení únavy. Vstřebatelnost je 50-60%. Ulevuje třeba i od bolesti spojené s fibromyalgií.

Hořčík citrát je vázaný na kyselinu citronovou. Má dobrou biologickou dostupnost a může dokonce pomoci s trávením. Vstřebatelnost je 40-50%. Může působit jako mírné laxativum, takže pokud trpíte zácpou, klidně jej vyzkoušejte ve formě prášku, který se rozpustí ve vodě a vypije. Hořčík citrát také pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby a přispívá k celkovému zdraví.

Jaký hořčík si vybrat?

Já si už nějakou dobu kupuju hořčík bisglycinát (v lékárně, nebo na e-shopech) a z výše psaného je asi nad slunce jasné, proč. Tělo si z něj vezme nejvíc, funguje na snížení únavy, pomáhá mi zvýšit energii, lépe po něm spím a v noci se tak nebudím. A už dlooouho nevím, co znamená, když mi tiká oko, nebo mě vezme křeč do lýtka.

Oproti oxidu hořečnatému se tento doplněk stravy může zdát dražší (vesměs všude za něj platím kolem 20 € či 500 Kč za dávku na 2-3 měsíce), ale když si vezmete, že si kupujete něco, co doopravdy funguje a nezískáte díky tomu jen nefunkční placebo… Tak se asi není o čem bavit.

Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku - bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Momentálně užívám Puhdistamo Triple Magnesium, což je doplněk stravy s hořčíkem zaměřený na efektivní doplnění hladiny hořčíku s širokospektrálním účinkem. Zkombinovat v jednom doplňku stravy 3 chelátové formy magnesia (malát, bisglycinát a taurát hořečnatý) je zdaleka nejefektivnější cesta z hlediska využitelnosti tělem. Zatímco jedné látky se do organismu vstřebá určité procento, u tří rozdílných látek se tato hodnota násobí. Kombinace 3 chelátových forem hořčíku tak dává dohromady skutečně ultimátní přírodní zdroj hořčíku:

Hořčík bisglycinát je vázaný na dvě molekuly glycinu, aminokyseliny. Tato forma hořčíku je známá svou vysokou vstřebatelností a je méně pravděpodobné, že způsobí trávicí problémy (na rozdíl třeba od hořčíku citrátu). Zmírňuje svalové křeče a bolesti, přispívá ke zdraví kostí, pomáhá při nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku díky své schopnosti uvolňovat svaly a nervový systém.

Hořčík malát je vázaný na kyselinu jablečnou, která je klíčová v tzv. Krebsově cyklu, jenž je zodpovědný za výrobu energie v buňkách. Hořčík malát může pomoci zvýšit energetickou hladinu a zmírnit únavu. Často se také používá ke zmírnění symptomů fibromyalgie, jako jsou bolesti a únava. Mírní také svalové křeče.

Taurát hořečnatý je hořčík vázaný na aminokyselinu taurin. Taurin je známý svými kardioprotektivními vlastnostmi. Kombinace s hořčíkem pomáhá podporovat zdraví srdce a regulovat srdeční rytmus. Může pomoci regulovat i krevní tlak a podpořit zdraví kardiovaskulárního systému. Taurin má také neuroprotektivní účinky, což znamená, že podporuje zdraví mozku a nervového systému.

Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku - bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Co je zač značka Puhdistamo?

„Prémiová značka Puhdistamo nabízí jedinečnou řadu etických doplňků stravy, originálních adaptogenů z Laponska a výběrových superpotravin nejvyšší jakosti. Nekompromisní a vášnivý přístup k maximální možné kvalitě je doslova zakódován v DNA, tedy v základní genetické informaci celé značky! Jednotlivé produkty obsahují pouze čistou směs aktivních složek, to vše bez obsahu balastních aditiv, pojiv a plnidel. Prémiové suroviny jsou vybírány ze zdrojů, které odpovídají přirozenému výskytu daného druhu, ať se jedná o přírodní bohatství severských lesů v Laponsku a Finsku, nebo další špičkové lokality po celé zeměkouli. Celkový holistický koncept značky vychází z propojení přírody a moderních vědeckých poznatků. Tento celostní přístup poskytuje jedinečné nutriční a synergické botanické formulace, které jsou hluboce účinné a přesně vyvážené.“ /zdroj: Stibio.cz/

Moje zkušenosti s doplňkem stravy Triple Magnesium

Výhoda hořčíkových preparátů a doplňků stravy je v tom, že fungují takřka okamžitě. Nemusíte je brát buhví kolik měsíců, abyste mohli posoudit účinek. A magnesium je přesně ten případ. U Puhdistamo Triple Magnesium je v dávkování doporučeno brát 1-4 tobolky denně. Já brala rovnou 4. Říkám „brala“, protože mi při takovém dávkování vyšlo balení přesně na měsíc. A co jsem za tu dobu vypozorovala?

Než jsem zakotvila u hořčíku (a objevila tu pravou formu!), nebylo výjimkou, že jsem půl dne vypadala jak zombie právě objevená ve vykopávkách. Nepřítomný pohled, nějaké to mumlání, touha objevit velkou konvici kafe, tu si v ideálním případě nalít do kapačky a chodit se stojánkem a hadičkou v žíle celý den – a jakmile vykapká jedna kofeinová vzpruha, honem ji vyměnit za další. Ale i kdyby to šlo, nejspíš by to nepomohlo. To je prostě stav, kdy vyzunknete Red Bull a zase usnete. A ráno se budíte ještě víc unavení, než když jste šli spát. Dost na prd stav. Magnesko je schopné to spolehlivě otočit a vrátit vás zpátky do života. Přísahám na chlupatý kočičí pupíček.

Rozhodně jsem zaznamenala více energie a SAKRA méně únavy, o tom žádná. A je to tak do očí bijící účinek, že to zmiňuju jako první. Pokud se životem ploužíte jako mrtvola, je nejvyšší čas zjistit, jestli vám prostě nechybí hořčík. Zkuste nasadit tu správnou formu, polaďte dávkování a znovu objevujte barvy kolem sebe!

Další věcí, na kterou má hořčík vliv, je mozek. Ve smyslu lepší odolnosti vůči stresu. Jasně, když vás někdo rozzuří do běla, vezmete ho klackem po hlavě, ať užíváte hořčík, nebo ne. To se asi nezmění nikdy. Jde o to, že si můžete všimnout, jak vás najednou stres nehodí do stavu, kdy vám zběsile buší srdce s tepem 170. Stav, který se běžně vyskytoval během dne i u naprostých prkotin, je najednou tak sporadický, až jednoho dne zkrátka zmizí.

Vaše problémy samozřejmě žádný doplněk stravy nevyřeší, ale může vám hodně pomoci s tím, jak fyzicky reagujete na stres. V hlavě si totiž možná odůvodníte, že o nic nejde, ale tělo je tak zblbnuté, že aniž byste chtěli, chová se, jako kdyby vás někdo ohrožoval na životě. Toto se také s doplněním hořčíku zmírní.

S tím jde možná ruku v ruce i lepší odpočinek v noci a zlepšení kvality spánku, ale to nechci moc zakřiknout. Spíš bych to viděla na to, že mi přestaly noční křeče v nohou, co užívám hořčík. Resp. takový ten pocit, že musíte hýbat nohama, jinak vás čeká strašně nepříjemný pocit, který se blbě popisuje. Bývá to k zbláznění. S hořčíkem se tento problém téměř vytratí. Což je hodně boží!

Puhdistamo Triple Magnesium | 3 nejlépe využitelné formy hořčíku - bisglycinát, malát a taurát hořečnatý

Vidíte, člověk si kolikrát říká, že je snad blázen a ono kolikrát stačí tak málo – zkontrolovat si, jestli mu prostě nechybí něco ve stravě. A magnesium bývá dost zásadní věcí, kterou se vyplatí zkontrolovat jako první.

Srovnání s jednodruhovým hořčíkem

Jak jsem psala, hořčík užívám už nějak od jara, kdy jsem objevila, co mám vlastně v obchodě hledat a po čem se dívat. A že oxid hořečnatý to fakt být nemá. Už tehdy, když jsem nasadila hořčík bisglycinát, jsem zaznamenala mnohem více energie, což je úplně boží. Zvlášť v případě, když už jste si na permanentní pocit únavy tak navykli, že už jej berete jako standard. Co jsem si vždycky kupovala, tak byl jednodruhový hořčík (povětšinou hořčík bisglycinát, nebo jsem zkoušela i hořčík citrát). Puhdistamo je ale jiná liga, poněvadž v sobě kombinuje hned tři chelátové formy, tudíž využití pro tělo je úplně maximální možné.

Zjistila jsem, že chelátová forma hořčíku vyřešila drtivou většinu mých problémů, které mi bránily normálně fungovat, pracovat, nebo prostě jen spokojeně „být“. Od doby, co hořčík užívám, jsem zase mezi živými. Takže za mě asi cajk :-)

PS: po dnešním článku se ze mě stal normálně profík přes hořčíky. Tolik informací jsem snad pro žádný článek nikdy nesháněla! Pokud byste ale v textu přece jen našli nějakou nesrovnalost (může se stát), prosím si hned info do komentářů, ať to opravím a nejsem za pako. Díky! ;-)

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít