Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Normálně nemám problém se v kosmetice zorientovat. Vím, co mi sedí a tuším, jaké produkty potřebuju. A složení si taky dokážu ošéfovat. Nicméně u korejské kosmetiky mám tu potíž, že každá značka nabízí TOLIK produktů, že i mě to trochu mate. Takže jsem mileráda využila dotazník u Korean Concept, který nabízí rutinu na míru a prohrabe celý e-shop za vás. Stačí, když zodpovíte pár jednoduchých otázek o vaší pleti a ohledně vašich preferencí, co se kosmetiky týče. A tadá – během pár vteřin dostanete sestavu produktů, které se mezi sebou budou skvěle doplňovat a budou vám doslova šité na míru. Takhle se šetří čas prostě.

Já si dotazník zkoušela na začátku prázdnin a co mi v něm vyšlo, jste si mohli přečíst v přehledovém článku – a sestava je to velice zajímavá! Dál jsem se ale produkty rozhodla rozdělit na dvě části, ať není jedna recenze moc dlouhá. Jeden článek se bude týkat odlíčení, čištění a tonizace pleti a ten druhý pak péče a ochraně proti sluníčku. Takže dneska nás čekají hned čtyři produkty pod drobnohledem – SKIN1004 Madagascar Centella Light Cleansing Oil (čisticí olej), Round Lab Birch Juice Moisturizing Cleanser (čisticí gel), Bidalli Vegan Centella Asiatica Toner (tonikum) a Mixsoon Soondy Centella Asiatica Essence (esence).

Co jsem o nich vypozorovala a jak se mi pozdávají po delším testování?

SKIN1004 Madagascar Centella Light Cleansing Oil (čisticí olej)

Čisticí olej slouží jako první krok večerní kosmetické rutiny a zbaví pleť všech líčidel a nečistot, které jsou rozpustné v oleji. Jednoduše jej nanesete do suchých dlaní a jemnými krouživými pohyby olej vmasírujete do celé pokožky obličeje. Můžete jej klidně použít i na oči – jen se snažte, abyste u toho nemrkali, ať se vám čistítko nedostane do oka. Olejíček roztírejte tak dlouho, dokud neusoudíte, že jste pomasírovali celý obličej a rozpustili tak veškeré nečistoty, které se za celý den na pleti nashromáždily. Poté navlhčete dlaně vodou a opět chvilku masírujte – olejíček se vám pod rukama promění na jemnou mléčnou emulzi (paradoxně nemastnou). Tu nakonec snadno opláchnete vlažnou vodou.

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Složení

Čisticí složky: Ethylhexyl Stearate je emolient, který změkčuje pleť a pomáhá rozpouštět nečistoty a make-up. Zanechává pleť hebkou, aniž by působila mastně. Cetyl Ethylhexanoate je emolient, který zajišťuje, že olej dobře klouže po pleti, snadno se nanáší a pomáhá rozpouštět make-up a nečistoty. Sorbeth-30 Tetraoleate je emulgátor, která pomáhá oleji a vodě se smíchat. Při kontaktu s vodou umožňuje, aby se olej změnil na mléčnou emulzi, což usnadňuje opláchnutí oleje spolu s nečistotami.

Pečující složky: Extrakt z pupečníku asijského (Centella Asiatica) má zklidňující a hojivé účinky. Pomáhá redukovat záněty, podráždění a podporuje regeneraci pleti, což je ideální pro citlivou pokožku. Slunečnicový olej je bohatý na antioxidanty a vitaminy, které chrání pleť před volnými radikály. Bergamotový olej má antiseptické a antioxidační vlastnosti, pomáhá zlepšovat tón pleti. Olivový olej je bohatý na mastné kyseliny a antioxidanty, hydratuje a chrání pleť. Jojobový olej reguluje produkci mazu, udržuje pleť hydratovanou a nezanechává mastný pocit. Olej z květů pelargonie má antibakteriální a protizánětlivé účinky a zklidňuje pleť. Růžový olej pleť zjemňuje a zlepšuje její texturu.

Moje dojmy z testování

Dvoufázové odličování jsem zavedla do své pravidelné rutiny právě díky korejské kosmetice (kde jsem se s tímto způsobem čištění pleti setkala poprvé) a nemůžu si ho vynachválit. Ať už testuju jakoukoli kosmetiku, vždycky řeším dva produkty pro večerní čištění obličeje – jeden olejový, druhý gelový/pěnový/krémový/whatever. Přijde mi, že od té doby, co si tímto způsobem čistím pleť, tak vůbec neřeším černé ťupky (ne, že bych jich předtím měla nějak moc, ale občas se něco objevilo) a pupínky se mi vyhýbají obloukem (krom pár zbloudilých jedinců jednou za sto let – čili výjimka, potvrzující pravidlo). Olejových odličovačů už mi rukama pár prošlo, že mám s čím srovnávat. A konkrétně tento od SKIN1004 bych hodnotila jako jeden z těch top.

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Čisticí olej zařazuju do rutiny jen večer, protože ráno mi stačí pleť vyčistit pěnou. Dvoufázové pucování obličeje beru jako důkladnější očistu, se kterou podle mě nemá cenu pleť „trápit“ 2x denně. Leda bych absolvovala šichtu v nočním klubu (za barem, kde jinde?!), ale čistě na smytí večerní dávky pečující kosmetiky je myslím pěna dostatečná. Olej mám ve sprše na poličce spolu s čisticím gelem a sahám po něm během sprchování. Používá se mi moc příjemně (pumpičkové balení je bomba!), odličuje jedna báseň (i řasenku z očí) a pleť není po použití vysušená, ani nepne.

Vůně je spíše neutrální (nebo jako hooooodně slabý květinový odvar), tudíž nerušivá. Absolutní základ pro úspěch podobného produktu podle mě je, aby byl k pleti jemný, odličoval ji rychlostí blesku (a to jak líčení, tak opalovací krém i nečistoty) a pokožka po něm byla měkká, vláčná a čisťounká. A to splňuje tento čisticí olej do puntíku. Za mě spokojenost nejvyšší!

Round Lab Birch Juice Moisturizing Cleanser (čisticí gel)

Čisticí gel se používá jako druhý krok v odličovací a čisticí rutině, a to hned po oleji. Má za úkol důkladně vyčistit pokožku a odstranit z ní veškeré nečistoty, které tam nepatří a jsou rozpustné ve vodě. Gel se používá tak, že malé množství nanesete na navlhčenou pokožku (ze které jste předtím smyli čisticí olej) a krátce jej vmasírujete, dokud se vám pod rukama neobjeví jemná pěna. Pokuste se vyhnout oblasti očí – tam gel přijít nemusí. Pleť nijak přehnaně nedrhněte, stačí jemná masáž bříšky prstů. Poté gel z pokožky opláchněte vlažnou vodou.

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Složení

Čisticí složky: Sodium Cocoyl Alaninate čistí pleť tím, že odstraňuje nečistoty a přebytečný maz, aniž by ji vysušoval. Lauryl Hydroxysultaine pomáhá vytvářet pěnu a podporuje jemné a nedráždivé čištění pleti. Disodium Cocoamphodiacetate zvyšuje tvorbu pěny a snižuje dráždivost ostatních povrchově aktivních látek. Sodium Methyl Cocoyl Taurate pomáhá odstraňovat nečistoty, zároveň však udržuje hydrataci pleti. Extrakt z kůry mýdlovníku působí jako přírodní čisticí prostředek díky svým jemným pěnivým vlastnostem.

Rostlinné pečující složky: Šťáva z břízy je bohatá na aminokyseliny, vitaminy a minerály, které pleť hydratují, zklidňují a podporují její regeneraci. Extrakt z pelyňku má zklidňující a protizánětlivé účinky a je ideální pro citlivou nebo podrážděnou pleť. Heřmánkový olej mírní podráždění a zarudnutí a zklidňuje pleť. Olej z borovicového jehličí má antiseptické vlastnosti a zklidňuje podrážděnou pleť.

Ostatní účinné složky: Glycerin přitahuje vodu do pokožky a pomáhá udržovat její vlhkost a hebkost. Sůl kyseliny hyaluronové má schopnost přitahovat a zadržovat velké množství vody, což zlepšuje hydrataci a pružnost pokožky. Kyselina hyaluronová je přirozená hydratační látka, která posiluje bariéru pleti, zabraňuje ztrátě vlhkosti a dodává pleti objem. Vitamin C je silný antioxidant, který podporuje rozjasnění pleti, chrání ji před volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu.

Moje dojmy z testování

Čisticí gel od Round Lab je přesně ten typ produktu, na který si bez problémů navyknete od prvního použití a ihned jej přijmete za součást své kosmetické rutiny. Pleť cídí znamenitě a garantuju vám, že po jeho použití nenajdete na obličeji sebemenší smítečko nečistot, které tam nemá co dělat. Klidně si to zkontrolujte micelárkou – tamponek zůstane naprosto čistý. Super je, že pleť po opucování gelem není vysušená, ani nepne. A podle Korean Concept se tento gel hodí i pro citlivou pokožku (neobsahuje přidanou parfemaci).

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Jinak kromě hloubkového (ale extra šetrného) čištění pleti zvládá gel také velmi jemnou exfoliaci, kdy pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky. A také nenarušuje přirozenou rovnováhu pokožky, poněvadž má mírně kyselé pH 5.0 – 6.0. Zdravá pokožka má pH v rozmezí 4,5 – 5,5.

Nemůžu proti gelu říct křivého slova – spolu s čisticím olejem tvoří skvělou dvojici, která zanechá pleť dokonale čistou, měkkou a zářivou. Jako absolutní základ každodenní rutiny si myslím nemůžete přát nic lepšího. A jestli jste pořád ve fázi hledání, čím pleť odličovat a čistit (protože na tom stojí a padá úspěch jakéhokoli kosmetického pečování), klidně se porozhlédněte v regálech s korejskými produkty pro dvoufázové odličování. Stejně jako opalovací krémy, tak i čisticí rutinu mají v Koreji promáklou do nejmenšího detailu a je na něm v tomto ohledu absolutní spoleh.

Bidalli Vegan Centella Asiatica Toner (tonikum)

O toneru mi v paměti už od začátku utkvěla jedna informace. A totiž, že jej můžu chápat jako takový osvěžující nápoj pro pokožku, který ji hloubkově hydratuje a zároveň tonizuje (čili vyrovnává pH, stahuje rozšířené póry a připravuje pokožku na další péči). Navíc toner Bidalli funguje jako protizánětlivá a hojivá péče, a to hlavně díky obsahu extraktu z pupečníku asijského (který v poslední době obsahuje překvapivě hodně produktů, které tu na blogu recenzuju).

Tonikum se používá na čistou pleť ráno a večer a nanáší se buď přímo, kdy si nadávkujete pár kapek do dlaně a rozetřete na pleti. Anebo tonikem navlhčíte vatový tamponek a přetřete s ním celý obličej. Záleží na tom, čemu dáváte přednost a co vám bude pasovat víc.

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Složení

Extrakt z pupečníku asijského (neboli Gotu kola, Centella Asiatica či tygří tráva – všechno je to jedna a tatáž věc) je klíčovou složkou tonika Bidelli, která je známá svými zklidňujícími a hojivými vlastnostmi. Jde o ingredienci, která je velmi oblíbená ve východní medicíně pro své regenerační vlastnosti. Obsahuje aktivní sloučeniny, jako jsou asiatikosidy, které zlepšují hojení ran, zklidňují podráždění a snižují záněty. Také stimulují produkci kolagenu, což podporuje regeneraci kožní bariéry a zlepšuje pružnost pleti. Tento extrakt je zvláště vhodný pro citlivou, podrážděnou nebo aknózní pleť, protože pomáhá zmírnit zarudnutí a urychluje obnovu pleti.

Glycerin je velmi účinný humektant, což znamená, že přitahuje vlhkost z okolního prostředí do vrchní vrstvy pokožky. Glycerin je zásadní pro udržení hydratace a tím i ochrany pleti před vysušení. Když je pleť dobře hydratovaná, zůstává pružná, hladká a zdravější. V kombinaci s ostatními složkami toneru pomáhá maximalizovat vstřebávání aktivních látek do pokožky. Butylene Glycol (derivát alkoholu) slouží jako humektant, který pomáhá zadržovat vlhkost v pokožce. Zvyšuje účinek jiných hydratačních složek v produktu.

Moje dojmy z testování

Podle nálady kombinuju oba způsoby použití. Buď dám toner na vatový tamponek, se kterým ošetřím celou pleť. Nebo jej dávkuju do dlaně a dávám na pleť přímo. V obou případech je pleť okamžitě citelně zvlhčená, vláčná a měkká. A co je důležité – nelepí! Kéž by všechna tonika byla tak příjemná!

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Já tonikum hodnotím jako příjemný mezikrok mezi čištěním a pečováním. Chápu jej jako tečku za čištěním a zároveň první krok péče. A přistihla jsem se, že pokud v mé rutině nějaký tonizační kousek chybí, není to ono a mám pocit, že jsem a) neukončila čištění pořádně a za b) nepřipravila pleť dostatečně na péči.

Podle mě neexistuje žádný typ pleti, který by si mohl dovolit pohrdnout intenzivní hydratací, kor když takový „pořádný protižíznivý lok“ zabere doslova pár sekund péče.

Mixsoon Soondy Centella Asiatica Essence (esence)

Korejská kosmetika chápe esenci jako klíčový krok v péči o pleť. Takřka vždy jde o velmi lehký (vodnatý, gelový), ale přitom vysoce koncentrovaný kousek, který pleť nejen hloubkově hydratuje, ale také ji připraví na péči, která bude následovat. Esence se vždy používá na na očištěný a tonizovaný obličej tak, že se jen vklepe do pokožky. Není třeba na ni používat tamponky. Anebo (a to jsem zjistila až při psaní prvního článku o kosmetice z Korean Concept) se dají 2-3 kapky esence přidat do pleťového krému a tím podpořit jeho účinek. [do dávky pleťového krému, kterou máte právě teď v dlani a hodláte ji použít – ne do celého balení, ale to jste určitě pochopili]

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Složení

Extrakt z pupečníku asijského (Centella Asiatica) – stejně, jako v případě toneru, i zde je tato složka hlavní hvězdou. Extrakt poskytuje silné zklidňující a hojivé účinky. Jeho hlavní role spočívá v redukci zánětů, zmírnění podráždění a podpoře regenerace kožní bariéry. Aqua (voda) je základní rozpouštědlo, které pomáhá dodávat aktivní složky hlouběji do pokožky. Přispívá k tomu, že esence má lehkou a svěží konzistenci. Butylene Glycol jako humektant pomáhá udržovat vlhkost v pleti a zvyšuje schopnost extraktu z pupečníku proniknout do hlubších vrstev pokožky. Navíc zajišťuje, že esence má hladkou texturu a dobře se vstřebává.

Moje dojmy z testování

Esence má lehkou a nemastnou konzistenci, která se okamžitě vstřebává. Pro ty z vás, kteří touží po hloubkové hydrataci pleti a zároveň nemají rádi těžší a hutnější textury, to bude jak dar z nebes, tím jsem si jistá. Pleť je po nanesení esence prozářená a svěží, aniž byste na ní zaznamenali byť jen sebemenší náznak lepkavosti.

Velkého a okamžitého rozdílu si všimnete v případě, že vás trápí unavená pleť. Esence ji totiž doslova rozsvítí a dodá ji efekt „vnitřního světla“, či jak to nazvat. Něco jako „lesk bez lesku“. Víte, co myslím. V dlouhodobějším horizontu si začnete i všímat, že je pleť celkově živější a prozářenější. To je podle mě i největší rozdíl oproti toneru – ten pleť krásně naducá a hydratuje, ale rozjasnění u něj není tak markantní, jako u esence.

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)
Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

A co se týče hojení všemožných zvěrstev, které vás na pleti přepadnou – u mě se pupínky eliminují už tím, že nešidím pravidelné a důkladné čištění. Večer dvoufázově, ráno stačí gel či pěna. Následuje toner jako zakončení čištění. A ty tři vteřiny, co mi zabere nanesení esence, která funguje i extra hojivě, tak to by byl hřích takový krok přeskakovat.

Rozdíl mezi tonerem a esencí

Mate vás, že toner i esence mají takřka stejné složení a přitom jde o dva různé produkty? Jaký je mezi nimi tedy rozdíl, že se používají zvlášť? V souhrnu, esence zajišťuje intenzivnější a cílenější péči o pleť, zatímco toner má lehčí a přípravnou funkci v rutinní péči. Podrobněji ale:

Koncentrace účinných látek: esence bývá obvykle silnější a koncentrovanější než toner. I když oba produkty obsahují extrakt z pupečníku asijského (Centella Asiatica), esence je zaměřená více na cílenou péči, zatímco toner často slouží pro vyrovnání pH pleti a přípravě pleti na další krok péče. V tomto případě má esence vyšší koncentraci extraktu z pupečníku asijského, což z ní činí produkt vhodný pro intenzivní zklidnění a regeneraci.

Textura: tonery jsou často lehčí a více vodové, protože jsou navrženy tak, aby pleť osvěžily a připravily na následnou péči. Esence má obvykle hustší konzistenci, která poskytuje intenzivnější hydrataci a péči.

Účel: toner je primárně určen k vyrovnání pH pleti po čištění a k tomu, aby pleť byla připravená na další krok péče (jako jsou séra nebo esence). Esence je naopak koncentrovanější produkt, který dodává pleti specifické aktivní látky a zaměřuje se na cílené problémy (jako je zklidnění, hydratace nebo regenerace).

Korejská kosmetika Korean Concept: dvoufázové čištění pleti, tonizace a esence (4 recenze)

Závěrem

Jestli můžu něco doporučit všemi dvaceti, je to rozhodně postavení základu odlíčení a čištění pleti na korejských produktech. Korea to má v tomto ohledu zmáknuté a jakmile jednou vyzkoušíte jejich dvoufázové čištění, už se k ničemu jinému nevrátíte. [chtěla jsem napsat, že bych za to dala ruku do ohně, ale jsem pověrčivá. Při mém štěstí se najde výjimka a budu do konce života datlovat další recenze jednou rukou.] Vyzkoušela jsem všechny druhy odličování, co jich kosmetika vymyslela. Micelární vody, balzámy, mléka, gely, pěny, oleje… Jmenujte jakýkoli způsob a beztak k tomu mám vyzkoušené minimálně tři produkty. Nejvíc se mi ale osvědčila kombinace hydrofilního oleje (čili takového, který se po kontaktu s vodou mění na snadno smývatelnou nemastnou emulzi) a čisticího gelu.

Co se toneru a esence týče – to jsou produkty, které se zejména kosmetickým minimalistům mohou zdát jako naprosté zbytečnosti. Ale věřte mi – stejně jako u dvoufázového odličování – vyzkoušíte je jednou a nebudete si umět představit, že byste je vynechávali. Nejde totiž o žádnou zatěžující péči, kterou byste vrstvili na obličej a vyráběli si na něm neprodyšnou masku. Toner i esence jsou vodičky, jejichž použití vám zabere doslova několik vteřin (prostě pár kapek vklepete do pleti) a hotovo. A účinky jsou neskutečné – rychlejší hojení, projasnění, hloubková hydratace a tuze spokojená pleť.

Toliko tedy k dnešním produktům z korejské kosmetické dílny. Co vy a korejská kosmetika? Existuje z ní něco, bez čeho nedokážete žít?

PS: příště se těšte na 3 podrobné recenze pečující kosmetiky: pleťový krém Round Lab, oční krém Beauty of Joseon a opalovací krém Mixsoon Centella Sun Cream.

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít