Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen – recenze

Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen - recenze
Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen – recenze

Kolagen se poslední roky stává takovým kouzelným zaříkávadlem a člověk má pomalu dojem, že nic důležitějšího vlastně ani v péči o pleť neexistuje. A to jak v té kosmetické, tak u doplňků stravy. Jak to vlastně je? Vyplatí se něco podobného řešit v kosmetických produktech? A stojí za to užívat nějaký doplněk, který tělu kolagen dodává? Tomu se pokusím přijít na kloub (haha) v dnešním článku o doplňku stravy Collagen Complex od italské značky Lerève.

Co je to kolagen?

Kolagen je bílkovina, která tvoří hlavní strukturální složku pojivových tkání v těle. Je nejhojněji zastoupeným proteinem u lidí i zvířat a tvoří asi 30% celkové bílkoviny v lidském těle. Má zásadní roli v udržování pevnosti, pružnosti a hydrataci kůže, ale také je klíčový pro klouby, šlachy, vazy, kosti a chrupavky.

Klíčové funkce kolagenu

  1. Pevnost a pružnost tkání: kolagen zajišťuje strukturu a pevnost v pokožce, kloubech, kostech a dalších tkáních. Díky němu je pokožka pružná a odolná vůči stárnutí.
  2. Regenerace a hojení: kolagen podporuje proces hojení ran a regeneraci tkání, což je důležité nejen pro kůži, ale i pro šlachy a vazy.
  3. Podpora kloubů a chrupavek: kolagen tvoří podstatnou část kloubních chrupavek, které umožňují hladký pohyb kloubů a snižují tření.

Typy kolagenu

Existuje několik typů kolagenu, přičemž ty nejběžnější jsou:

Typ I: nachází se hlavně v kůži, šlachách, kostech a zubech. Je nejběžnějším typem v lidském těle.
Typ II: je klíčový pro kloubní chrupavky
Typ III: podporuje strukturu svalů, orgánů a cév.

Produkce kolagenu a stárnutí

S věkem tělo produkuje méně kolagenu, což vede k typickým známkám stárnutí, jako jsou vrásky, ztráta pevnosti pleti, bolest kloubů a snížená pružnost. To je důvod, proč mnoho lidí užívá kolagenové doplňky, nebo používá kosmetiku s kolagenem, aby podpořili jeho tvorbu, nebo doplnili jeho množství.

Kolagen může pocházet z různých zdrojů, například ze zvířat (hovězí, vepřový, mořský – z ryb), nebo existuje synteticky v laboratoři upravený hydrolyzovaný kolagen pro snadnější vstřebání tělem.

Přírodní kosmetika a kolagen

Co se kolagenu v přírodní kosmetice týče, může být méně častý, než syntetické nebo živočišné varianty, ale existují produkty, které obsahují kolagen z přírodních zdrojů, zejména mořského kolagenu (z ryb), nebo rostlinných extraktů, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu v pleti. Přírodní kolagen bývá často kombinován s dalšími složkami pro podporu zdraví kůže. Například:

  1. Mořský kolagen: získává se z ryb, nebo mořských plodů. Je považován za šetrnější k životnímu prostředí. Mnoho přírodních kosmetických značek používá tuto formu kolagenu pro své regenerační a anti-age produkty.
  2. Rostlinné alternativy: přestože pravý kolagen se z rostlin neextrahuje, některé rostlinné výtažky, jako je aloe vera, gotu kola (pupečník asijský), nebo šípkový olej, jsou známé tím, že podporují přirozenou produkci kolagenu v pleti.

Hydrolyzovaný kolagen jako doplněk stravy

Hydrolyzovaný hovězí kolagen je kolagen získaný z hovězí tkáně, nejčastěji z kůže, kostí a šlach dobytka. Tento kolagen je enzymaticky rozložen (hydrolyzován) na menší částice – peptidy, aby byl snadněji vstřebatelný lidským tělem. Díky této úpravě má kolagen lepší biologickou dostupnost, což znamená, že tělo ho dokáže lépe zpracovat a využít. Běžný (nehydrolyzovaný) kolagen je obtížněji stravitelný a méně účinný v podobě doplňku.

Jak se hydrolyzovaný hovězí kolagen získává

  1. Sběr surovin: kolagen se extrahuje z hovězí kůže, kostí a chrupavek, které obsahují vysoké množství přirozeného kolagenu.
  2. Hydrolýza: Získaný kolagen je rozložen na menší části pomocí enzymatického procesu zvaného hydrolýza. Tento proces rozbije velké molekuly kolagenu na menší fragmenty (kolagenové peptidy), které jsou snadněji stravitelné a vstřebatelné v trávicím traktu.
  3. Sušení a balení: hydrolyzované peptidy jsou následně vysušeny na prášek, který se používá v různých doplňcích stravy.

Co hydrolyzovaný hovězí kolagen v těle dělá

  1. Zlepšuje zdraví pokožky: kolagenové peptidy z hovězího kolagenu mohou zvyšovat hydrataci a pružnost pokožky a snižovat výskyt vrásek tím, že podporují regeneraci kožních buněk a stimulují tvorbu vlastního kolagenu.
  2. Podpora kloubů a chrupavek: kolagen je základní složkou kloubních chrupavek. Při pravidelném užívání může hydrolyzovaný kolagen pomáhat zlepšovat kloubní pohyblivost a snižovat bolesti kloubů. Zvláště přínosný je pro lidi s osteoartrózou, nebo sportovce.
  3. Podpora růstu vlasů a nehtů: kolagenové peptidy mohou zlepšit strukturu vlasů a nehtů tím, že posyktují stavební bloky pro jejich růst a pevnost.
  4. Podpora svalů, šlach a vazů: kolagen je klíčový pro pevnost a pružnost pojivových tkání, včetně šlach a vazů. Jeho doplňování může pomoci při regeneraci svalů a pojivových tkání, což je přínosné pro sportovce a lidi po zraněních.
  5. Zdraví kostí: kolagen je hlavní součástí kostní struktury. Suplementace kolagenem může přispět ke zlepšení hustoty kostí a ochraně před ztrátou kostní hmoty, což je důležité zejména při stárnutí.

Jak dlouho trvá, než se projeví účinky?

V závislosti na cíli (zdraví kůže, kloubů, atd.) mohou viditelné účinky hydrolyzovaného kolagenu trvat několik týdnů až měsíců pravidelného užívání. Výzkumy ukazují, že první změny mohou být patrné zhruba po 4-8 týdnech. A konkrétně třeba značka Lerève, od které jsem kolagen testovala já, doporučuje dobu „léčby“ trvající nejméně 3 měsíce, přestože říká, že výsledky můžete zaznamenat již po prvních týdnech.

Mlsková vsuvka o gumových medvídcích. Pokud jste to netušili, tak gumoví medvídci (moje nejoblíbenější sladkost, kterou dokážu jíst po kilech) se vyrábí z želatiny, která je získávána podobným způsobem, jako hydrolyzovaný kolagen. Želatina se vyrábí z kolagenu, který se nachází v kůži, kostech a chrupavkách zvířat, zejména prasat, nebo krav. Kolagen se extrahuje dlouhým vařením těchto tkání, aby se získala želatina. Tento proces je méně složitý, než u hydrolyzovaného kolagenu, protože želatina není rozkládána na malé peptidy, ale ponechává se v původní formě. Její struktura zůstává větší a díky tomu se při chlazení změní na gelovitou látku – čili onu pevnou, ale pružnou hmotu, která dává gumídkům jejich typickou konzistenci.

A otázka do pranice, která trápí stopro nás všechny: mohou pomoci gumoví medvídci na pleť, klouby a kůži stejně, jako kolagen? Trošku vás zklamu – gumídci sice obsahují želatinu, která může mít některé výhody, ale nejsou zdaleka tak účinní, jako hydrolyzovaný kolagen v doplňcích stravy. Takže pokud hledáte konkrétní přínosy pro pleť a klouby, je určitě lepší zaměřit se na kvalitní hydrolyzovaný kolagen v doplňcích stravy, než mlsání gumídků. Což je prostě hrozná škoda, no!

Kolagen od značky Lerève

Collagen Complex je doplněk stravy na bázi kolagenu, který může působit na více frontách, pokud jde o hydrataci a strukturu pokožky. Každý sáček obsahuje 5000 mg hydrolyzovaného kolagenu, což je denní dávka podpořená řadou vědeckých studií z hlediska účinnosti. Složení je také obohaceno o aminokyseliny, které mohou podpořit a posílit samotný kolagen, a antioxidanty, jako je vitamin C a modrá spirulina, které působí ještě lépe. Denní dávka Collagen Complex pomáhá pokožce, ale také vlasům, nehtům a kloubům při obnově zdraví, těla a struktury a pomáhá předcházet předčasnému stárnutí tím, že podporuje dobré stárnutí. /Zdroj: KrásnáKaždýDen/

Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen - recenze
Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen – recenze

Jedno balení kolagenu Lerève obsahuje 30 sáčků, které si rozpustíte v 500 ml vody a vypijete. Každý den jeden sáček. Každý sáček obsahuje 5000 mg hydrolyzovaného kolagenu. To je dostatečná dávka pro dosažení pozitivních účinků na zdraví pokožky, kloubů, vlasů a nehtů.

Zajímavostí tohoto kolagenu je jednak příchuť (Passion Fruit), druhak barva (zelenomodrá), která je ale charakteristická pro samotný výrobek, protože patří přírodní složce v něm obsažené. Konkrétně ji způsobuje spirulina a její obsah fykocyaninu. Spirulina je modrozelená řasa, která obsahuje fykocyanin, což je pigment odpovědný za její charakteristickou barvu. Fykocyanin má také antioxidantní vlastnosti a přispívá k živému vzhledu spiruliny v kosmetických a doplňkových produktech.

Složení Collagen Complex od Lerève

Prášek obsahuje nejen kolagen, ale i další přidané užitečné látky, které účinky kolagenu umí podpořit. Jsou to:

Hydrolyzovaný kolagen: tento typ kolagenu je enzymaticky rozložen na menší peptidy, které jsou snadněji vstřebatelné tělem. Pomáhá zlepšit elasticitu pokožky, zvýšit hydrataci a snižovat jemné vrásky. V kloubech podporuje zdraví chrupavek, zlepšuje kloubní pohyblivost a zmírňuje bolesti. L-prolin a L-glycin: tyto aminokyseliny jsou klíčové pro tvorbu kolagenu. L-prolin pomáhá v procesu syntézy kolagenu a L-glycin je základní složkou kolagenových struktur. Podporují regeneraci pokožky, pevnost vlasů a zdraví nehtů a přispívají k udržení zdravé struktury kloubů.

Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen - recenze
Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen – recenze

Vitamin C (kyselina L-askorbová) je nezbytný pro syntézu kolagenu. Pomáhá zvyšovat tvorbu kolagenu v pokožce, což přispívá k lepší pevnosti a pružnosti pleti. Má také antioxidantní vlastnosti, které chrání pokožku před poškozením volnými radikály. Podporuje růst a zdraví vlasů a pevnost nehtů. L-serin: tato aminokyselina se podílí na metabolických procesech a podporuje tvorbu bílkovin, včetně kolagenu. Pomáhá zlepšit zdraví pokožky a přispívá k obnově tkání. Bromelain (z ananasového stonku) je enzym s protizánětlivými vlastnostmi, který může pomoci redukovat zánět v kloubech a podpořit rychlejší regeneraci.

Glukosamin je důležitý pro zdraví kloubních chrupavek. Pomáhá zlepšovat kloubní pohyblivost, snižovat bolesti a může přispět k regeneraci kloubů. L-arginin podporuje tvorbu oxidu dusnatého, který zlepšuje prokrvení tkání. To může přispět ke zlepšení zdraví pokožky, rychlejší regeneraci a podpoře růstu vlasů. Spirulina obsahuje antioxidanty, vitaminy a minerály, které mohou podpořit zdraví pokožky a vlasů. Její fykocyanin má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci chránit pokožku a podporovat celkovou vitalitu.

Moje dojmy z testování

Jelikož si velmi ujíždím na gumových medvídcích a želatinových bonbonech obecně (kilovka nám doma vydrží s bídou 2-3 dny), neměla jsem problém s tím, že složení kolagenu Lerève je hovězího původu. Hádám, že kdybych se nad tím začala ofrňovat, mohla bych z fleku předsedat klubu pokrytců. Takže tohle mi bylo vcelku jedno.

Co se balení týče, je podle mě praktické a hezké. V papírové krabičce s odklápěcím víčkem najdete 30 jednotlivě balených sáčků s práškovým kolagenem, které si každý den rozpustíte v půllitrové sklenici vody. Každý den jeden sáček.

Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen - recenze
Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen - recenze
Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen – recenze

Pro rozmíchání prášku jsem používala takovou tu spirálku za pár korun, která jinak slouží k napěňování mléka do kávy. Je to rychlejší a důkladnější. Jo a taky bylo zajímavé sledovat, jak se voda po rozpuštění obsahu pytlíčku lehce zahušťuje a získává zajímavou modrozelenou barvu.

Ohledně příchuti Passion Fruit… Hele, hrozně ráda bych napsala, že je vynikající a mňam a tak, ale pravdou je, že mi vůbec, ale vůbec nechutná. A to přitom po chuti připomíná rozpuštěné gumídky! Ty červené tipla bych. Ovšem jen aromatem a vůní, jinak je za mě kolagen chuti mdlé a asi mi v tom chybí kýbl cukru. Vypít se ale dá v pohodě (prostě to jen uspíším) a díky půllitrovému obsahu aspoň něco dělám i pro pitný režim.

Pokud mám soudit výsledky – balení mi vyšlo na měsíc a co bych určitě potvrdila, by byl částečný výsledek v podobě menší bolestí kloubů. Ale po tom měsíci stejně nic zásadního, abych byla upřímná. Zlepšení a zmírnění bolesti bych ohodnotila třeba tak o 20-30%. Běžně se ráno budím s tím, že nemůžu ohnout prsty na rukou a chvilku trvá, než je rozhýbu. Nebo nedokážu plavat v chladnější vodě víc než pár temp (beru si proto plavací destičku, co používají děti na bazénu), protože mě v kloubech na ruce berou křeče. Nebo když v zimě řídím a chytnu ledový volant. Prostě to bolí. V teple je to ok, ale zas to vystřídá bolest kotníků a zápěstí. Stárnu a kriplím :o)

Lerève Collagen Complex doplněk stravy 30 sáčků | hydrolyzovaný kolagen - recenze
Lerève Collagen Complex Beauty Advanced Formula, Zdroj: Lerève.it

U pleti je hodnocení složitější, na tu používám tak vymazlené kosmetické chuťovky, že by bylo fakt divné, kdyby to ve výsledku nic nedělalo. Plus jsem během užívání kolagenu tak nějak automaticky začala víc pít (nealko) a jakmile se nedostanu alespoň na 2-3 litry za den, normálně mám pocit, že mám pořád žízeň. Stalo se vám to někdy? Že čím víc pijete vodu, tím víc máte pocit, že se nemůžete „dopít“? Takže tam bych spíš óchala nad tím, že mě nutnost míchání kolagenu v půllitru přinutila mnohem víc pít (ve srovnání s 2-3 skleničkami vody předtím), takže tam asi víc udělal pitný režim, než kolagen samotný. Si myslim.

Závěrem

Něco kolagen Lerève určitě dělá, to bez debat. Já jsem zaznamenala částečné zmírnění bolesti drobných kloubů na rukou, ale asi to není nic, co by mě odrovnalo a řekla bych si, že je to vyloženě zázrak. Spíš tipuju, že v tomto konkrétním případě, kdy člověka něco vysloveně trápí, by to chtělo opravdu dodržet doporučenou minimálně 3 měsíční kúru.

Co si myslíte o užívání kolagenu vy? Máte ho doma? A pomáhá vám?

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít