Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení – recenze

Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení
Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení

Je paradoxní, že jsem se odstěhovala na jih k moři, ale přitom nemám ráda, když vypadám opáleně. Hlavně v obličeji. Mám vždycky pocit, že se nemůžu v zrcadle poznat a nesedí mi to ani k barvě vlasů, ani ke rtěnkám, ani… k ničemu. Jasně, že nechodím kanálem a nepřebíhám pod slunečníky, jen aby na mě sluneční paprsky nedosáhly. Ale rozhodně se negriluju na pláži, opalovací krém je věc, kterou nedávám z ruky a jako noční péči pravidelně používám vychytávky, které brání tomu, abych měla výrazně opálený tón v obličeji. A právě o takové kosmetické zajímavosti si budeme vyprávět v dnešní recenzi. Je jí Myrro Bělicí balzám z obchůdku Krásná Každý Den.

Hned na úvod vás uklidním – nejde o nic drastického, jakože si večer natřu obličej a ráno se probudím jak Sněhurka. Pokud by to tak bylo, tak doopravdy nevím, co by do toho krému museli nacpat. Jde o to, že tento balzámek obsahuje pouhých pět ingrediencí, které mají jediný úkol – redukovat pigmentové skvrny a nerovnoměrný tón pleti, nebo třeba tmavé kruhy pod očima. A hodí se nejvíce po letním období, kdy byste rádi získali zpět svou projasněnou, světlejší a čistou pleť. Tedy ideální věcička pro mou maličkost!

Balení, konzistence, vůně

Jestli má něco řecká značka Myrro vážně moc pěkné, jsou to obaly kosmetiky (však mrkněte na mé předchozí recenze!). Ať jde o skleničky balzámků a krémů, nebo o kapátková balení olejíčků a pleťových sér. Vše je jednoduché, minimalistické, ale přitom tak nějak promyšleně krásné. Bělicí balzámek má kabátek v podobě hnědé skleničky s plastovým víčkem, ze které se dobře nabírá jak prstem, tak špachtličkou.

Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení
Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení

Konzistence je poněkud překvapivá a zároveň vysoce návyková. Jelikož jde o balzám a ještě ke všemu bezvodý, asi si umíte představit, že půjde o tužší mazlavou konzistenci, která se bude roztírat na pleť, která je zvlhčená vodou. Balzámek má ale zvláštní texturu, kterou bych popsala jako mazlavě voskovou. Máznete ji na pleť a ruka se vám jemně zadrhne. Podle mě za to může ricinový olej, který tvoří základ balzámu. Zkoušeli jste někdy tento hutný olejíček dávat na pleť samotný? Moc to nešlo, viďte? Je skoro nemožné jej rozetřít, protože je hutný a vypadá skoro jako tekutý vosk. A právě to je u balzámku návykové a liší se tím od všech ostatních bezvodých mazadel, která jsou spíše mastná, než vosková.

Jinak na rozdíl od čistého ricinového oleje se balzám roztírá až překvapivě dobře – zejména když se rozehřeje teplem pokožky. Co si ale zachoval od jmenovaného olejíčku, je ona vosková tuhost. Ze začátku se vám to může zdát neobvyklé, ale jak jsem psala v úvodu – velmi rychle si na to nejenže zvyknete, ale zamilujete si to, tím jsem si jistá.

Jednou z pěti ingrediencí v balzámku je citronový esenciální olej, po kterém voní i celý obsah. Je to vůně jemná a nevtíravá. A když vám řeknu, že mi připomíná LIPO bonbony, tak vám garantuju, že nic jiného už v balzámku neucítíte, ať se budete snažit na to zapomenout sebevíc.

Kdy a jak se balzámek používá

Aplikujte balzámek v malém množství na pleť, a to po večerním odlíčení a čištění. A pamatujte si, že balzámek se používá striktně večer a na noc. A to proto, že balzám obsahuje citronový esenciální olej. Tento olejíček obsahuje látky, jako jsou furanokumariny, které mohou způsobit, že pokožka je citlivější na sluneční záření. Pokud se pokožka vystaví slunci po aplikaci produktů s citronovým esenciálním olejem, může dojít k podráždění, spálení a dokonce (paradoxně!) ke vzniku pigmentových skvrn.

Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení

Furanokumariny jsou přírodní chemické sloučeniny, tkeré se nacházejí v některých rostlinách, včetně citrusových plodů (citron, grapefruit, limetka, bergamot). Tyto látky mají specifickou vlastnost – zvyšují citlivost pokožky na UV záření, což může vést k fototoxickým reakcím. Když se furanokumariny dostanou na pokožku a ta je následně vystavena slunci, mohou způsobit podráždění, zánět, puchýře nebo tmavé pigmentové skvrny. Proto se doporučuje esenciální oleje z citrusů používat večer, nebo s následným použitím opalovacího krému, pokud je pokožka vystavena slunci.

Složení

Je krátké, ale zato promyšlené a má pouze pět ingrediencí.

Ricinový olej se v kosmetice používá díky svým hydratačním a zklidňujícím účinkům. Pomáhá při obnově pokožky, čímž podporuje její rovnoměrný tón, ale jeho efekt na přímé zesvětlení pigmentových skvrn není tak výrazný jako u jiných složek:
Hydratace a obnova pleti: Ricinový olej má silné hydratační vlastnosti a pomáhá udržovat pokožku vyživenou, což může napomoci rychlejší regeneraci poškozených buněk v důsledku opálení nebo hyperpigmentace.
Protizánětlivé vlastnosti: Olej obsahuje ricinoleovou kyselinu, která má protizánětlivé účinky, takže může zmírňovat podráždění nebo zánět spojený s pigmentovými skvrnami.
Podpora hojení: Ricinový olej zvyšuje produkci kolagenu a elastinu, což podporuje obnovu buněk a může přispět ke zlepšení vzhledu jizev nebo skvrn.

Včelí vosk je známý především svými ochrannými a zvlhčujícími účinky, funguje spíše jako podpůrná složka, která zlepšuje účinnost dalších ingrediencí tím, že chrání pleť a podporuje její hydrataci:
Ochrana a hydratace: Včelí vosk vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, která zamezuje ztrátě vlhkosti a chrání pleť před vnějšími vlivy. Díky této ochranné bariéře jsou aktivní složky, jako je citronový olej nebo vitamin E, účinnější, protože déle působí na pleti.
Uklidňující účinky: Vosková vrstva zklidňuje podrážděnou pleť a podporuje její regeneraci, což může být důležité, pokud je pigmentace způsobena zánětem nebo poškozením sluncem.

Citronový esenciální olej je klíčovou složkou pro bělení pleti a zesvětlování pigmentových skvrn, ale musí se používat s opatrností, aby nedošlo k podráždění nebo vzniku nových skvrn vlivem fototoxické reakce:
Exfoliační účinky: Díky přítomnosti kyseliny citronové má citronový olej mírný exfoliační účinek, což pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky a podporuje obnovu buněk. Tím se postupně snižuje viditelnost tmavých skvrn a nerovnoměrného tónu pleti.
Antioxidační účinky: Citronový olej je bohatý na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům způsobeným UV zářením, jež často vedou k pigmentaci.
Zesvětlující účinky: Furanokumariny, přítomné v esenciálních olejích z citrusů, mají schopnost zesvětlovat pleť a zeslabovat pigmentové skvrny. Mají i riziko fototoxicity, což znamená, že mohou způsobit podráždění, pokud se aplikují před vystavením slunci.

Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení

Vitamin E je silný antioxidant, který především chrání pleť a pomáhá jí regenerovat, čímž přispívá k rovnoměrnějšímu tónu pleti a zesvětlení skvrn způsobených poškozením sluncem. Má několik klíčových vlastností při zlepšování vzhledu pleti:
Ochrana před poškozením sluncem: Vitamin E chrání pokožku před poškozením UV zářením, což je jedna z hlavních příčin vzniku pigmentových skvrn. Jeho pravidelné používání může přispět k prevenci vzniku dalších skvrn.
Zlepšení vzhledu stávajících skvrn: Vitamin E urychluje obnovu kožních buněk a pomáhá zlepšovat vzhled stávajících pigmentových skvrn.
Hydratace a regenerace: Tento vitamin podporuje regeneraci pokožky, což napomáhá při hojení a vyrovnávání jejího tónu.

Slunečnicový olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny, vitaminy a antioxidanty, což z něj dělá účinnou a šetrnou složku v péči o pleť. Jeho vlastnosti podporují zdravý a rovnoměrný vzhled pleti, čímž nepřímo přispívá k redukci pigmentových skvrn a vyrovnávání tónu pleti. Klíčové vlastnosti slunečnicového oleje:
Hydratační účinky: Slunečnicový olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovou, která pomáhá udržovat přirozenou bariéru pokožky.
Protizánětlivé vlastnosti: Zánětlivé procesy z nadměrného opalování mohou vést k hyperpigmentaci, a právě protizánětlivé látky jako ty ve slunečnicovém oleji napomáhají tomu, aby se zánět zmírnil a pigmentace snížila.
Zlepšení elasticity pleti: Díky obsahu mastných kyselin pomáhá slunečnicový olej udržovat pružnost a pevnost pokožky, což přispívá k jejímu mladistvějšímu vzhledu.

A ještě jednou ve zkratce:
Ricinový olej podporuje hydrataci a regeneraci pleti, což může pomoci při zesvětlení skvrn.
Včelí vosk vytváří ochrannou bariéru a zlepšuje účinnost ostatních složek.
Citronový esenciální olej má přímé zesvětlující a exfoliační účinky, ale musí se používat opatrně kvůli riziku fototoxicity.
Vitamin E chrání pleť před poškozením a urychluje regeneraci buněk, což vede ke zesvětlení pigmentových skvrn.
Slunečnicový olej hydratuje, chrání a regeneruje pleť díky obsahu vitaminu E.

Moje dojmy z testování

Vzpomínám si, že jsme ten den jeli na celodenní výlet na Dugi Otok, na Sakarun Beach. Jasně, že jsem na sobě měla vrstvu opalovacího krému jak na exkurzi do Černobylu třetí den po výbuchu. Ale celý den na sluníčku a v moři se prostě na kůži podepíše. A já se opálila tak, jak snad za celé léto ne. Už večer jsem si říkala, že ve srovnání s normálním stavem mi svítí snad jen oči a zuby a že tohle bude nejspíš těžké z obličeje dostat pryč.

Takže hned, jak jsme se vrátili, jsem obličej jemně vyčistila od opalovacího krému pomocí dvoufázového čištění (hydrofilní olej + čisticí gel) a nanesla mega vrstvu aloe vera gelu s levandulí (taky od Myrro), až to skoro připomínalo pleťovou masku. Nutno podotknout, že pleť všechno vstřebala beze zbytku, takže nebylo potřeba cokoli stírat pryč. Aloe vera je vždycky sázka na jistotu, když chcete pleť ukonejšit a zklidnit po slunění. Nic nezabírá tak skvěle. A v kombinaci s levandulovým olejem, který se dá použít neředěný i na popáleniny (a hojí je rychlostí blesku!) to nemá chybu!

Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení
Myrro Bělicí balzám pro ošetření pleti po létě | na pigmentové skvrny, tmavé kruhy pod očima a nežádoucí opálení

A ač mi cukala ruka, že bych večer pleť mázla ještě citronovým balzámem, přece jen jsem to vydržela až do dalšího dne. Říkala jsem si, že pokožka bude ten samý den ještě citlivá a nechtělo se mi riskovat, že ji podráždím. Následující večer jsem bělicí balzám Myrro použila v silnější vrstvě večer a než jsem šla spát, tak jsem zbyteček, který se nevstřebal, setřela navlhčeným tamponkem. A následujících sedm dní jsem pleť večer mazala jenom citronovým balzámem. A víte, co? Ono to zatraceně dobře funguje! Pleť opravdu začala blednout a nežádoucí opálení zesvětlávat až k příčetnému odstínu, který už jsem zase byla ochotná potkávat ráno v zrcadle.

Co se týče účinku bělení kruhů pod očima, tam jsem nezaznamenala výraznější rozdíl, poněvadž používám super oční krémy, které právě toto řeší. Pokud vám ale na stíny kolem očí nic jiného nezabírá, možná by balzámek s obsahem bělicího citronového oleje mohl být zajímavým řešením!

A co se týče účinků na pleť tak nějak celkově – nanáším balzám podle potřeby na pleť zvlhčenou květovou vodou (ideálně kombinuju s heřmánkem – ten má také jemně zesvětlující účinky). Balzámek neucpává póry, pleť je po něm měkká, hedvábná a jemná. Jen si to chce zvyknout na neobvyklou konzistenci, která se naštěstí na vlhkém podkladu výborně roztírá. A roztírání pomáhá samozřejmě i teplo pokožky.

Závěrem

Čili abych to nějak shrnula – jestli chcete pleti dodat po létě její obvyklé projasnění, sjednotit tón a zesvětlit ji, určitě bělicí balzám Myrro zkuste, protože k tomuto účelu je vyloženě stvořený. Jen prosím nezapomeňte, že i přírodní složky mají velkou sílu, takže jej mažte fakt jen na noc!

Jo a ještě jedna věc mě zajímá – jak to máte s opálením obličeje vy? Líbí se vám? Nebo se taky snažíte všemožně mu zabránit? :-D

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít