Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin – recenze

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin - recenze
Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin – recenze

V dnešní recenzi si představíme nováčka tady na blogu – italskou značku Acqualaï [aqua-la’i]. Ta se specializuje na minerální opalovací krémy, jejichž promyšlené složení jednak chrání vaši pleť před škodlivým UV zářením, zároveň ale neubližuje mořským ekosystémům a přírodě a představuje tak revoluci v péči o pokožku i planetu. Ale ještě než se pustíme do podrobného povídání, potřebuju tu na úvod zmínit jednu věc. Jestli tu nejste poprvé, nejspíš jste postřehli, že opalovací krém považuju v péči o pleť za to nejdůležitější, co si můžete na obličej přes den nanést. A že nejlepší krém proti vráskám je prostě ten opalovací. Psala jsem o tom v článku o Suntribe přírodním opalovacím krému a nic se na tomto faktu nezměnilo.

Sluníčko (resp. UV záření) je podle některých studií zodpovědné za 80-90% viditelných známek stárnutí pleti (pigmentové skvrny, vrásky, ztráta pružnosti, nerovnoměrný tón pleti) a to nejmenší, co pro zachování co nejdéle mladistvé pleti můžete udělat, je prostě ráno použít opalovák. Máte tak jediný úkol – najít takový, který si zamilujete a budete se vyloženě těšit na každý den, kdy jej budete moci použít. A že objevit cosi takového v přírodních vodách už dneska není žádný problém, na to vemte jed! Za sebe můžu z fleku doporučit buď Acqualaï Minerální sérum SPF 50, nebo Suntribe Přírodní minerální denní krém SPF 20 (moje recenze). Ale to už hodně předbíhám…

Jelikož je tu značka Acqualaï nováčkem, nastíním vám v několika bodech, co je zač, abyste příště věděli, co si pod ní představit, až ji někde uvidíte.

Acquazzurra => Acqualaï

Původní název značky byl Acquazzurra, tedy složenina italských slov „acqua“ (voda) a „azzurra“ (nebesky modrý). Poetické, viďte? V březnu 2021 se značka rozhodla ale pro změnu názvu a od té doby je to Acqualaï. Proč? Jak říká Giuditta, zakladatelka: „Chtěli jsme oslavit moře, náš hlavní zdroj inspirace a základní pilíř naší značky. Nový název ctí koncept čistého a zdravého oceánu, počínaje etymologií toho slova.“

Jak na něj zakladatelé přišli? Spojením dvou slov:
Acqua“ – čili voda, je kapalina, která sestupuje z mraků jako déšť, tvoří potoky, jezera a moře a je hlavní složkou veškeré živé hmoty.
La’i“ – název inspirovaný havajským slovem la’i – používá se pro popis klidného moře a klidu přírody.

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin - recenze

4 věci, které musíte o Acqualaï vědět

Má to nejčistší minerální složení

Acqualaï používá výhradně minerální filtry (jako oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý), které fyzicky blokují UV záření tím, že jej odrážejí z povrchu kůže. Minerální filtry odráží UVA/UVB paprsky a vytváří na povrchu pokožky ochrannou clonu, která neproniká epidermis a zabraňuje podráždění. Na rozdíl od chemických filtrů, které absorbují UV paprsky a přeměňují je na teplo, minerální filtry minimalizují riziko podráždění pleti a jsou šetrné k citlivé pokožce.

Leží jí na srdci ochrana oceánů a korálových útesů

Značka věnuje zvláštní pozornost ochraně oceánů, zejména korálových útesů, které jsou ohroženy chemickými složkami běžně používanými v opalovacích krémech. Acqualaï zaručuje, že jejich produkty neobsahují oxybenzon a oktinoxát – dvě látky, které mají prokazatelně negativní vliv na korály a mořský ekosystém. Podporuje také iniciativy na obnovu mořských stanovišť a často přispívá na ochranu oceánů.

Používání opalovacích krémů bez nebezpečných chemických látek, jako jsou ty od Acqualaï, přispívá k ochraně korálových útesů, což je klíčové, protože korálové útesy tvoří až 25 % mořského života. Zdravé útesy zajišťují potravní řetězec pro různé druhy ryb a dalších organismů a přispívají k biodiverzitě oceánů. Celkově tedy minerální opalovací krémy od značek jako Acqualaï pomáhají snižovat ekologický dopad opalovacích přípravků na mořské prostředí a zároveň poskytují účinnou ochranu před sluncem.

Zaměřuje se na kvalitu, ne kvantitu

Filozofie “méně je více” rezonuje s udržitelným životním stylem. Acqualaï podporuje myšlenku, že pro ochranu pleti není potřeba mnoho různých produktů, ale spíše jen pár klíčových se špičkovým složením, které fungují na mnoha úrovních. Produkce malého množství produktů navíc snižuje jejich ekologický dopad – menší sortiment znamená méně vyrobeného odpadu, surovin a balení. Zajímavé je, že Acqualaï se nesnaží zavděčit všem a pokrýt veškerou možnou kosmetickou poptávku – cílí na specifickou skupinu lidí, kteří hledají to nejlepší, co momentálně opalovací kosmetika nabízí a zároveň jde o kosmetiku ekologickou, zdravou a neškodlivou pro životní prostředí.

Dává 1% svého ročního zisku na ochranu oceánů

Acqualaï je součástí iniciativy “1% for the Planet”, což je skvělá zpráva pro všechny, kdo podporují udržitelnost a ochranu přírody. „1% for the Planet“ je globální iniciativa, kterou v roce 2002 založili Yvon Chouinard, zakladatel outdoorové značky Patagonia, a Craig Mathews, vlastník společnosti Blue Ribbon Flies. Tento program spojuje firmy, jednotlivce a neziskové organizace, které chtějí přispívat na ochranu životního prostředí.

Značky jako Acqualaï, které jsou součástí této iniciativy se zavazují věnovat 1 % svých prodejů nebo zisků (záleží na konkrétní firmě) na podporu organizací, které chrání oceány, mořské ekosystémy a další ohrožené oblasti na planetě. Tato iniciativa umožňuje firmám aktivně se podílet na ochraně přírody, aniž by to bylo jen o marketingových prohlášeních. Když si kupujete produkt od značky, která je součástí „1% for the Planet“, máte jistotu, že část vašich peněz jde na konkrétní účely spojené s ochranou přírody.

Recenze: Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50

Postupně vám tu ukážu celý sortiment Acqualaï, protože je rozhodně co objevovat a nad čím žasnout. První recenzi ale začneme nejmladším členem v sortimentu, která spatřila světlo světa v květnu loňského roku a je jím Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50.

Balení, konzistence, vůně

Sprej je balen v hliníkové lahvičce s rozprašovačem. A nejen, že to hezky vypadá a je to velmi praktické, ale má to i ekologický a udržitelný rozměr (jestli to tak můžu nazvat). Hliník je nekonečně recyklovatelný, aniž by ztrácel své vlastnosti. V porovnání s plastem je snažší a efektivnější ho recyklovat. Snižuje se tím množství odpadu, které končí na skládkách, nebo v oceánech, kde způsobují škody na mořském životě. Hliník je také neprůhledný a dobře chrání kosmetiku před UV zářením, což je důležité zejména u opalovacích přípravků. Udržuje stabilitu a účinnost složek po delší dobu. Ač se to tedy nezdá, tak hliníkový obal je logickým krokem, který vyloženě podtrhuje filozofii značky, co se týče ohleduplnosti k životnímu prostředí.

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin - recenze

U čeho jsem velmi na rozpacích, tak jak vlastně popsat konzistenci opalovacího spreje. Ono je to totiž všechno najednou! V lahvičce jde o tekutou vodičku. Při rozprášení na pokožku obsah vypadá jako mléčná voda. Během roztírání se chová jako olejová záležitost. Ale nezanechává kůži mastnou. Spíš naopak – jako kdybych se snažila roztírat hořčíkový olej. Je to suché, ale zároveň hodně zvlhčující. Má to něco z tělového oleje, ale když vodičku promnete mezi bříšky prstů, tak jako kdyby se vám prstíky lehce zadrhávaly o sebe. Jsem z toho zmatená a vůbec nevím, jak vám to jednoduše popsat!

Na kůži se opalovací sprej chová absolutně nenápadně – rozetřete jej a on hned zmizí. Nejste mastní, nijak nebarví, je pocitově tak „tenký“, jako kdybyste se poprášili květovou vodou a pokožku nijak pocitově nezatěžuje. Testovala jsem to i na chlapovi, aniž bych mu řekla, o co jde. Rozprášila jsem mu opalovací sprej na ruce a ptala se ho na dojmy. A on na to, že jestli to není hořčíkový olej, protože se to chová na 100% stejně. Takže jestli máte někdo s hořčíkovým olejem zkušenosti, pak si umíte živě představit i tento sprej od Acqualaï.

Vůně je letní, jemně květinová, nasládlá a připomíná mi relax pod slunečníkem na pláži u moře. Už jen nasadit klobouček více do čela a mžourat skrz sluneční brýle na obrysy ostrovů daleko na obzoru. Víte, jak někdy poznáte opalovací krém už jen podle vůně, když kolem někoho projdete? Myslím, že Acqualaï by se mohl k této skupině přidat. Jinak vůně je hodně jemná a určitě se vám nepobije třeba s parfémem.

Jak se opalovací sprej používá

Tuto podkapitolku zařazuju čistě proto, abych vám připomněla, že minerální opalovací sprej můžete použít kdykoli a že nemusíte myslet na to, abyste se natřeli min. 20 minut před odchodem z domu. Jelikož má sprej minerální ochranu, funguje okamžitě a není třeba ho nechávat působit a čekat, až se ochrana „aktivuje“.

To se hodí zvlášť v případě, že se (stejně jako já) rozmýšlíte z minuty na minutu, že prostě teď hned jdete ven a každá čekací minuta navíc je opruz :-)

Vymazlené šetrné a zdravé složení

Zapomeňte na jakékoli diskutabilní ingredience ve složení, Acqualaï tímto směrem nejde. Receptura je čistá, neškodlivá (vám, moři ani životnímu prostředí) a účinná. Opalovací sprej mimo jiné obsahuje:

Oxid zinečnatý: minerální UV filtr, který fyzicky odráží UV záření od pokožky. Je bezpečný pro korálové útesy a mořský život, protože se nerozpouští ve vodě a nevylučuje chemikálie škodlivé pro oceány, což z něj dělá ekologickou volbu. Butyloctyl Salicylate: Pomáhá zvýšit účinnost UV filtrů a zlepšuje jejich rozložení na pokožce. Bambucké máslo: Přírodní zvlhčovač a změkčovadlo, které pomáhá hydratovat a chránit pokožku. Má regenerační a zklidňující vlastnosti. Cetearyl Olivate & Sorbitan Olivate: Emulgátory získávané z olivového oleje. Pomáhají spojit olejové a vodní složky, čímž se zajišťuje stabilní textura spreje. Glycerin: Přírodní hydratační složka, která pomáhá přitahovat vlhkost z okolního prostředí do pokožky a udržuje ji hydratovanou.

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin - recenze

Vitamin E: Antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před volnými radikály a posiluje ochranu proti slunečnímu záření. Kyselina hyaluronová: intenzivně hydratuje pokožku tím, že na sebe váže vodu. Udržuje pleť pružnou a zdravou. Allantoin: Zklidňující a regenerační složka, která pomáhá hojit drobná podráždění a udržuje pokožku jemnou. Tocopherol (vitamin E): Další forma vitamínu E, antioxidant, který chrání pokožku před poškozením vlivem UV záření a volnými radikály. Ascorbyl Palmitate: Stabilizovaná forma vitaminu C, která má antioxidační účinky, rozjasňuje pokožku a podporuje ochranu před UV zářením. Polyhydroxystearic Acid: Pomáhá rozptýlit minerální filtry jako oxid zinečnatý, aby byly rovnoměrně rozloženy na pokožce.

Hlavní UV filtr, oxid zinečnatý, je šetrný k mořím a korálovým útesům. Další přírodní složky, jako bambucké máslo, glycerin, kyselina hyaluronová a emulgátory z oliv, jsou biologicky odbouratelné a ekologické.

Moje dojmy z testování

Jak jste už nejspíš vyrozuměli z mých 973897249 předchozích článků, tak opalovací krém u mě není něco, co bych vnímala jako sezonní záležitost na jedno roční období. SPF ochranu používám denně a považuju to za jedno ze svých nejlepších kosmetických rozhodnutí, které jsem kdy vědomě udělala. UV záření zkrátka prokazatelně urychluje stárnutí pokožky a jestli tomu můžu předejít tím, že si ráno zvyknu na pár vteřinových máznutí navíc, tak není o čem diskutovat. Jdu do toho.

Jediné, co průběžně řeším, tak je testování různých produktů a značek. Některé mám raději, jiné už bych doma mít nemusela. Kam zařadit Acqualaï? Uznávám, že jsem už zviklaná i od ostatních produktů této značky, takže se tak trochu nemůžu dočkat, až vám o nich napíšu. Ale kdybych se měla čistě omezit na zkušenosti s opalovacím sprejem, popsala bych to asi takto – jednodušší už to být nemůže. Vodička, kterou lehce rozmáznete po pokožce a máte na sobě SPF 50? Jakože cože?!

Je to až moc jednoduché, až moc rychlé a až moc funkční. Pomalu se mi tomu nechce ani věřit! A než se zeptáte – ano, stihla jsem sprej vyzkoušet i na sluníčku, které má tady v jadranských končinách pořád sílu. Párkrát jsem ještě stihla vyrazit v září a říjnu na paddleboard (jasno, 26°C ve stínu a bezvětří? Zůstat doma by byl hřích!) a vyzkoušet, že ať se sluníčko opírá do zátylku sebevíc, můžete zůstat naprosto v klidu – rozhodně se nespálíte. Sprej má trvanlivost 12 měsíců od otevření (viz symbol otevřeného kelímku s číslem na obale), bez problémů bych proto tento kousek mohla zařadit ještě i na příští letní sezonu, pokud ho zatím nevypotřebuju.

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin - recenze

Zkoušela jsem sprej jak na obličej, tak na tělo. U těla jde o věc, kterou si asi zamilují všichni, kteří z duše nenávidí, když se musí čímkoli mazat. Tedy obecně všichni chlapi a děti. Čest výjimkám, ale čistě statisticky to tak prostě je. Sprej jednoduše stříknete na pokožku, pár tahy rozmažete a máte hotovo. Na obličej se dá použít taky, ale osobně bych raději dala přednost minerálnímu séru téže značky se stejným ochranným faktorem. Funguje na pleti mnohem lépe, méně se leskne (přestože ani jeden produkt není mastný) a líp přilne i k make-upu, nebo korektoru.

Srovnání s ostatními produkty Acqualaï

Určitě to zmíním i v ostatních článcích o Acqualaï, ale ať to máme všechno pohromadě. Jaký je rozdíl mezi jednotlivými produkty ochrany proti sluníčku? Tedy Ponza, Ischia a Capri?

Ponza je opalovací sprej a nejvíce přiléhavý popis jeho konzistence je podle mě ten, že jako kdyby z oka vypadl hořčíkovému oleji. Působí vodičkovým dojmem, který má něco ze suchého oleje, ale zároveň pokožku nemastí, ale při rozmazávání ruku skoro až „zadrhne“. Je tenký, nezatěžující, nemastící, příjemný a hlavně – jeho použití je otázkou několika vteřin.

Capri má ochranu SPF 15 a vzhled lehoučkého krému, který je balen v hliníkové tubě. Výborně se roztírá a s jakoukoli kosmetikou, kterou pod něj navrstvíte, splyne jako druhá kůže. Nedrolí se, pleť se pod ním nepotí a skvěle to funguje.

Acqualaï Ponza minerální opalovací sprej na tělo SPF 50 | UV ochrana nanesená za pár vteřin - recenze

Ischia je krém s ochranným faktorem SPF 30 a stejným obalem, jako krém Capri. Ve srovnání s ním je o facku hutnější, ale ne o moc. Roztíratelnost super luxusní, vstřebatelnost asi nejlepší, co jsem kdy u jakého opalovacího krému viděla. Platí to i pro krém Capri, ale u Ischia je to ještě o nějaký ten kousíček lepší, jestli to vůbec jde. Nevzpomínám si, že bych někdy něco podobného potkala. Vůně je jemná, nasládlá, květinová a letní. To platí u všech produktů Acqualaï.

Závěrem

Doteď mému pomyslnému žebříčku opalovacích krémů vévodily korejské značky. Protože Korejci mají tuhle kosmetickou kategorii prostě vychytanou do detailu. Aleeee… Mileráda po testování Acqualaï přehodnotím pořadí své kosmetické hitparády a věnuju první místo klidně Italům. Jejich krémy, sérum i sprej jsou velice povedené záležitosti a jestli hledáte ochranu proti sluníčku, se kterou vaše pleť naváže pevné přátelství na život a na smrt na každodenní bázi, můžu je vřele doporučit.

Na bleskové použití na tělo je vyloženě boží sprej Ponza, na obličej je fantastické minerální sérum a na obličej i tělo zároveň pak krémy Capri a Ischia. Stačí si vybrat podle požadované SPF ochrany. Moc povedená kosmetika toto!

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít