Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich – recenze

Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze
Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich – recenze

Mám za to, že květové vody milují spíše příznivci přírodní kosmetiky, než že by je lidé znali a používali plošně, což je docela škoda. Protože je to jedna z nejšikovnějších a nejvšestrannějších věcí, které můžete doma pro péči o pleť mít! Zklidníte s nimi podrážděnou pleť, tonizujete obličej po čištění, zafixujete make-up, ošetříte pokožku po holení, nebo se osvěžíte kdykoli během dne. Mimo jiné. Záleží na tom, jakou vodu zvolíte a co přesně vás trápí. Stopro ale na každý myslitelný problém vyberete konkrétní druh, který vám pomůže. Snad jen u zlomené nohy bych ke zklidňující levanduli na pocuchané nervy přidala ještě i tu sádru… Pro jistotu :-)

Baj očko se dá říct, že květových vod existuje tolik druhů, jako esenciálních olejů (až na výjimky, samozřejmě – o jedné takové bude dneska řeč). Jakto? Poněvadž jejich výroba spolu přímo souvisí! Květové vody (neboli hydroláty) totiž vznikají jako vedlejší produkt při destilaci esenciálních olejů. Celý proces probíhá tak, že rostliny (např. okvětní lístky, listy nebo jiné části) se zahřívají párou, která s sebou nese jejich vonné a léčivé složky. Během destilace se pára obohacená o těkavé látky z rostliny ochlazuje a kondenzuje zpět do kapaliny. Tato kapalina se pak rozdělí na dvě části:

Esenciální olej – Koncentrovaná vrstva oleje, která obsahuje silné a těkavé složky rostlin.

Květová voda (hydrolát) – Voda, která obsahuje jemné, ve vodě rozpustné látky z rostliny. Je to mnohem slabší než esenciální olej, ale stále má zklidňující a osvěžující účinky.

Květové vody jsou proto jemnější a méně koncentrované než esenciální oleje, což je činí ideálními pro přímou aplikaci na pleť nebo pro vnitřní použití. Navíc mají i podobné léčivé vlastnosti jako esenciální oleje, ale jsou šetrnější a bezpečnější pro častější používání. A co víc – je to skvělý způsob, jak využít prakticky celé spektrum účinků rostlin na maximum!

Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze

Pro dnešní recenzi jsem z Econea vybrala dvě květové vody, které jsou podle mě jedny z nejlepších hlavně pro ty z nás, kteří tráví dlouhé hodiny před obrazovkou počítače. Pojďme si tedy říct, jak vám usnadní život taková heřmánková květová voda a chrpová květová voda, obě od slovenské značky Kvitok.

Výroba květových vod

Obě květové vody (heřmánková i chrpová) vznikají jako vedlejší produkt při destilaci esenciálních olejů, jak jsem zmiňovala v úvodu.

Kolik rostlinného materiálu je potřeba?

Pro výrobu 1 litru esenciálního oleje může být zapotřebí až několik kilogramů (někdy i desítky kilogramů) rostlinného materiálu, v závislosti na druhu rostliny. Například na 1 litr esenciálního oleje z heřmánku je potřeba 100–200 kg květů. U chrpy, která neobsahuje esenciální olej ve velkém množství, je květová voda hlavním produktem destilace a není z ní získáván esenciální olej. A to je právě ta výjimka, která potvrzuje pravidlo o přímé úměře mezi počtem esenciálních olejů a následně květových vod.

Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze

Heřmánková voda – 15 způsobů využití

  1. Zklidnění podrážděné pokožky – Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při zarudnutí a podráždění. Ať už má podráždění jakoukoli příčinu, hojivý heřmánek stresovanou pokožku ukonejší a zklidní.
  2. Úleva při spálení od slunce – Heřmánek zklidňuje a urychluje regeneraci spálené kůže. Nejlepší je na popáleniny využít gel z aloe vera, to je jasné. Ale v mezičase není vůbec od věci kůži přestříkávat i heřmánkem.
  3. Ošetření akné – Díky antibakteriálním účinkům je heřmánková voda vhodná pro ošetření aknózní pleti. Jakmile se vám (vy)klube nějaký pupínek, kromě SOS zinkové mastičky můžete pleť průběžně během dne ošetřovat i heřmánkovým hydrolátem.
  4. Zmírnění ekzému – Uklidňující a hydratační účinky mohou pomoci při suché a svědivé kůži způsobené ekzémem. Heřmánek se používá v tomto případě jak na obklady, tak na průběžné zvlhčování pokožky, aby ekzém nesvědil.
  5. Úleva pro unavené oči – Namočené tamponky v heřmánkové vodě mohou zmírnit podráždění a otoky kolem očí. A hlavně zklidní začervenalá místa, nebo řezání a pálení očí.
  6. Regenerace po holení – Zklidňuje podrážděnou pokožku po holení a zmírňuje zarudnutí. Jestli máte problém se zarudlou kůží a výsevem rudých pupínků, zkuste pleti dopřát heřmánkovou spršku. Třeba to zabere! Jo a ještě jeden tip k holení – pokud máte extrémně citlivou kůži a stav po holení je pokaždé utrpení, vyměňte žiletku „na mokro“ třeba za Philips One Blade holítko (moje nejlepší rozhodnutí v životě – tohle je prostě reklama z přesvědčení!).
  7. Hydratace pleti – Působí jako přírodní tonikum, které osvěžuje a hydratuje pokožku. Může ji i dočistit, pokud hydrolát použijete na vatovém či látkovém tamponku, nebo pleť zklidnit a připravit na další péči.
  8. Zklidnění zánětů – Pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy na pokožce a urychluje hojení drobných ranek. Ať už jde o akné, štípance od komárů, nebo nejrůznější odřeninky a škrábance. Heřmánek je v tomto machr!
  9. Zklidňující koupele pro miminka – Vhodná do koupele pro děti s citlivou pokožkou. Vlastně se dá hydrolátem miminko omývat i mezi koupelemi. Heřmánková voda je hojivá a jemná a rozhodně prckovi prospěje a uleví od svědění, pnutí, nebo podráždění pokožky.
  10. Zmírnění svědění po bodnutí hmyzem – Rychlá úleva při podráždění způsobeném hmyzím bodnutím. Pozn.: největší úleva stejně je, když komára, co mě kousnul ve 3 ráno nakonec přišpendlím na zeď pantoflem… muhahahaaa…
  11. Osvěžení pro vlasy – Heřmánková voda může být použita jako vlasový oplach pro zvýšení lesku světlých vlasů. A taky ji můžete zkusit jako jemnou péči mezi barveními, aby vám odstín vlasů příliš netmavnul.
  12. Zklidnění suché a popraskané kůže na rukou – Rychle regeneruje suchou a namáhanou pokožku. Buď hydrolátem ruce jen osvěžte, nebo květovou vodu použijte jako podklad pod pár kapek olejíčku, nebo pod krém.
  13. Podpora trávení – Přidání několika kapek do nápoje může pomoci zklidnit podrážděný žaludek. Navíc vám vodu i velmi jemně ochutí.
  14. Zklidňující účinky na nervový systém – Heřmánková voda má relaxační účinky a může pomoci při stresu, pokud ji použijete k inhalaci. Rozprašte si ji do vlasů, do vzduchu, nebo na polštář.
  15. Zmírnění menstruačních bolestí – Může být použita ve formě obkladu na podbřišek pro zmírnění křečí. Tip: doporučuju kombinovat s velkou lžíci ve sklenici Nutelly… :-D
Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze

Chrpa voda – 15 způsobů využití

  1. Úleva pro unavené a podrážděné oči – Známá jako „zázrak pro oči“, chrpová voda pomáhá zklidnit otoky a kruhy pod očima. A klidně ji použijte i jako podklad pod oční krém!
  2. Revitalizace očního okolí – Osvěžuje a zjemňuje jemnou pokožku kolem očí. Použijte ji kdykoli během dne, hlavně když dlouho pracujete na počítači.
  3. Zmírnění zarudlých očí – Může pomoci při podráždění očí způsobeném počítačem, alergiemi nebo kontaktními čočkami.
  4. Tonizace pleti – Chrpa má osvěžující a zpevňující účinky na pokožku, ideální jako tonikum. Používat se dá buď na čistou pleť přímo – stačí ji 2-3x stříknout na pokožku. Nebo ji na pleť naneste pomocí vatového tamponku.
  5. Snížení otoků – Chladivý obklad s chrpovou vodou může pomoci zmírnit otoky nejen kolem očí, ale i v obličeji. Pokud na otoky kolem očí trpíte fakt hodně, skladujte chrpovou vodu v lednici a stříkejte ji na pleť, kdykoli si vzpomenete. Nebo kdykoli jdete do ledničky (takže v mém případě by mi lahvička vydržela tak dva dny :-D.
  6. Ošetření citlivé pleti – Vhodná pro velmi citlivou nebo jemnou pleť, protože neobsahuje dráždivé látky. Stejně jako heřmánová voda, i chrpová voda je velice jemná, proto to doporučení na použití pro oční okolí a očka.
  7. Zklidnění pokožky po líčení – Může být použita jako jemná voda na odstranění zbytků make-upu a zklidnění pleti. Doporučuju v takovém případě vodu nanášet na vatový tampon a pleť s ní jemně dočistit.
  8. Regenerace pokožky po spálení od slunce – Chrpa pomáhá hydratovat a zklidnit spálenou nebo podrážděnou pleť.
  9. Osvěžení během dne – Chrpu lze nastříkat na pleť během dne pro rychlé osvěžení. V ledničce nebo ne – chrpová voda je na průběžné osvěžování pleti skvělá.
  10. Hydratace suchých vlasů – Používá se jako jemný sprej na vlasy, aby jim dodala lesk a vlhkost.
  11. Zmírnění vyrážek a alergických reakcí – Díky svým zklidňujícím vlastnostem může pomoci zmírnit podráždění na pleti i různě po těle, ale hlavně – v okolí očí.
  12. Oplach na mastnou pleť – Chrpa pomáhá vyrovnávat mazové žlázy a omezovat nadměrné maštění pleti. Zkuste ji používat jako tonikum, kdy chrpovkou a tamponkem pleť zklidníte po čištění, nebo ji stříkněte na obličej kdykoli během dne.
  13. Podpora hojení – Vhodná na drobné ranky nebo jizvy pro urychlení jejich hojení.
  14. Přírodní repelent – Chrpa může mírně odpuzovat hmyz díky své jemné vůni a složení. Tohle jsem se dočetla někde na netu a uvědomuju si, že mě vlastně v noci komár nikdy nekousl do obličeje… Tak že bych se v té vodě vykoupala?! :-D
  15. Osvěžení intimních partií – Chrpa je jemná a může být použita jako přírodní oplach pro intimní hygienu. Ale to třeba i heřmánková voda.

Obě květové vody jsou skvělé pro péči o citlivou pleť i oční okolí, každá se však trochu liší ve svých specifických vlastnostech.

Moje dojmy z testování

Balení je super praktické u obou kousků – malá skleněná lahvička s jemným rozprašovačem se vám vejde do kabelky nebo klidně do kapsy, kdyby na to přišlo. Oba rozprašovače vyrábí spíš jemnou mlhu, než aby vám některý z nich zkropil obličej nepříjemnou sprškou. Možná proto je používám s takovou oblibou, poněvadž kromě toho, že jsou pro pleť fajnové samy o sobě, je mlha i moc příjemná a osvěžující. Kor když už několik hodin zíráte do počítače a vyloženě cítíte, že potřebujete vzpruhu a strčit hlavu pod kohoutek se vám fakt nechce.

Vůně je u obou květových vod takřka neznatelná, ale při troše fantazie byste tam konkrétní kytičku objevili. Můžete si kterýkoli z hydrolátů klidně představit jako homeopatický bylinkový čaj, kam jste dali čajový pytlík jen na pár vteřin.

Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze
Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze
Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze
Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze

Heřmánek pro všechny!

Heřmánková voda je asi ta nejuniverzálnější květová voda, kterou můžete doma mít. Hodí se pro dospěláka i pro miminko, nebo i pro zvířátka. Dokonce jsem se dočetla, že funguje jako fantastické zklidňovadlo pro děti a pejsky, nebo micinky, když cestujete autem. Stačí heřmánek rozprášit do vzduchu, na vlásky, plyšáka, nebo mazlíčkovi na packy, ať si vodu klidně sám olíže.

S cestováním u kočiček zatím zkušenost nemám, ale co se týče chuti a olizování heřmánku, tak mě až překvapilo, jak náš kočič reagoval. Stříkla jsem si nejdřív vodu na ruku a dala mu přivonět. Přičichl si, ruku olízl a začal si pomlaskávat, jako kdyby degustoval, co právě vyzkoušel. Pak ruku olízl znova a ještě jednou. A pokaždé v mezičase chvilku pomlaskal, jako kdyby přemýšlel, co si o tom má myslet. Jelikož jsem mu nedávno dávala pár dní dračí krev (měl lehounce zarudlé dásně), tak jsem si říkala, že by heřmánek vůbec nemusel být marná volba – používá se přece na výplachy při zubních operacích či problémech s dásněmi i u lidí. Tak hydrolát testuju opatrně i takto.

Kvitok květová voda Heřmánek a květová voda Chrpa | 15 způsobů využití každé z nich - recenze

Kromě toho jsem stříkala hydrolát i na vlasy barvené červenou hennou. Při dlouhodobějším barvení (či častějším použití) má totiž henna tendenci tmavnout a ze zářivé zrz se tak postupně stane něco na způsob mahagonu. A to už hezké není. Do určité míry se tomu dá předejít používáním heřmánku a zábalu z citronové šťávy a medu, což jsem taky zkoušela několikrát za sebou a opravdu to bylo znát – o 1-2 tóny se takto vlásky zesvětlit dají. Nastříkala jsem vlasy heřmánkovou vodou a použila zesvětlovací masku z medu a citronu. Bavíme se tu ale o 3-5 použitích minimálně, samozřejmě. A občas jsem vlasy stříkala heřmánkem i jen tak během dne.

Další věcí je podrážděná a začervenalá pokožka z pupínků. Občas se prostě nějaké to zvěrstvo na obličeji nebo na těle objeví. A než vařit heřmánkový čaj a čekat, až vychladne, abych z něj udělala na tamponku (nebo přímo z čajového pytlíku) obklad… To radši vezmu sprej a stříknu na postižené místo, což zabere asi tak 3 vteřiny. Zopakuju několikrát za den podle potřeby a je hotovo.

Kouzelná „očičková“ voda

Co se týče použití chrpové vody, tu si šetřím vyloženě na unavená očka. Nechávám si ji u počítače pěkně při ruce (spolu se skleničkou vynikající Očianky od Kvitku) a kdykoli si vzpomenu, vezmu sprej, zavřu oči a osvěžím unavené zraky dvěma stříknutími chrpovky. Nejlepší prý je, když tyhle věci na oči skladujete v ledničce, ale mám vyzkoušeno, že za čímkoli kosmetickým se jednou zavřou dveře ledničky, to už nikdy neuvidím. Ne, že by to tam zmizelo, ale já na to prostě zapomenu. Máte to někdo podobně?

Chrpová voda je pro oči naprostá pecka a využijete ji třeba i v období alergií, kdy máte očka jak angorák a nepříjemně pálí. Chrpovka je zklidní a díky praktickému rozprašovači ji můžete používat během dne, jak je libo.

Závěrem

Takže abych to nějak shrnula – heřmánkovou vodou klidně ošetřete pleť, mazlíčka i dítě. Chrpovou vodu si šetřete sami pro sebe, postavte si lahvičku k počítači a osvěžujte očka při práci u monitoru. Oči vám za to budou neskutečně vděčné a vaše hlava taky – večer před spaním pak kvůli bolavým očím nebude připomínat střep :-)

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít