Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Přírodní čisticí prostředky Allnature – kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature – kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku

Taky vás při procházení supermarketu jímá hrůza z regálu, kde jsou stovky čisticích prostředků? A jeden jedovatější a agresivnější, než druhý. K čemu to všechno je, proboha?! Sama sebe nepovažuju za ekologického fanatika, ale mám v hlavě funkční mozek a trochu rozumu by se v něm taky našlo, takže je mi jasné, že všechny tyhle sra*ky po použití a opláchnutí zázračně nezmizí, ale někde skončí. V odpadu. A odpad bohužel není kouzelná černá díra, která nikam nevede. Takže všechno, co do něj nalejete a spláchnete, se někde zase objeví. Konkrétně v čističkách odpadních vod, které si ale neumí poradit s těmi nejhoršími chemikáliemi, a tak nakonec skončí v řekách, půdě a oceánech.

Příroda je sice silná, ale s těmito látkami si dlouhodobě poradit nedokáže. A mimo to, že se tyto látky usazují v půdě, tak ohrožují i vodní organismy a postupně se dostávají i do potravního řetězce. Odpusťte mi prosím to extrémní zjednodušení a popis problému, protože takové téma by nevydalo na jeden úvodní odstaveček v recenzi, ale klidně na celou knihovnu. Já ale na rozebírání nemám ani potřebné vzdělání, ani psací kapacitu. I tak se ale spoléhám na logiku a dělám, co z pozice jedince (a domácnosti) na pomoc přírodě zmůžu. Doma tyto agresivní srajdy nevedeme (navíc máme septik) a namísto nich používáme už dlooouho přírodní čisticí prostředky.

Nutno ale zdůraznit velkými tučnými písmeny, že to není na úkor funkčnosti – právě naopak. Na přírodní čističe jsme přešli, protože brutálně šetří čas, jsou mnohem účinnější než chemické čisticí prostředky a hlavně – jsou za zlomek ceny!

Jestli něco najdete v každé chorvatské domácnosti, je to podle mě ocet, kyselina citronová a soda. To jsou záležitosti, které vám tu každý doporučí jako první, pokud řešíte rychlý úklid apartmánu, ucpaný odpad, nebo dezinfekci a čištění čehokoli. Proč? Je to super laciné, neškodí to přírodě, ale hlavně – funguje to líp, než cokoli, co koupíte v obchodě. A to poslední podškrábnu klidně vlastní krví. I za cenu toho, že než se dotknu perem papíru, tak omdlím :-)

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature – kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Allnature – uklízejte chytře!

Když jsem si procházela e-shop Econea a přemýšlela, co dalšího podrobím důkladné recenzi, ťukla mě do oka sada od značky Allnature Ekologická domácnost. Doma mám láhev s octem, pro kterou si vždycky jdu do spíže, „kyselku“ zacvakávám kolíčkem a taky po ní šátrám ve spíži a sodu jakbysmet. Ale abych dala poličce s čisticími prostředky takovou pěknou fazonu, kdy má všechno vlastní obal s nápisem přes celou lahvičku… To vypadá tak krásně! A navíc jsou všechny spreje doplnitelné. Juch! Neváhala jsem ani chvilku a sadu připsala na seznam, spolu s kilovkou kyseliny citronové. Kdyby měli desetikilovku, objednám tu, protože bychom to časem stopro spotřebovali, ale kilo bylo v nabídce nejvíc :-)

Přírodní čisticí prostředky hravě nakopou zadek celé slavné „chemce“

Přemýšlela jsem, jak recenzi pojmout a asi to vezmu podle toho, čím který problém řeším a na co tyto věci používám já. To je asi logičtější, viďte? A pak přidám info, jaký čistič se ještě doporučuje na který problém obecně. Tak tedy:

Ucpaný odpad nebo nepříjemný odér z odpadu

Ať už potřebujete odpad prošťouchnout, protože blbě odtéká, nebo se cosi nelibě zapáchajícího usadilo v trubkách, v obou případech je lehká pomoc. Stačí do odpadu nalít horkou vodu a nasypat sodu a kyselinu citronovou. Pak si užijete trochu šoku z toho, jak to v odpadu začne bublat a vřít a odtok vypadá jako z pohádky „Hrnečku vař!“. Necháte to nějakou dobu být – klidně i přes noc, ale není nutné tak dlouho, spláchnete vodou a problém je vyřešen. Odpad zase odtéká a po smrádku není ani památky.

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Vodní kámen v rychlovarné konvici

Je tu někdo, kdo nečistí rychlovarnou konvici nebo kávovar kyselinou citronovou, nebo octem a kupuje na to nějaký speciální nesmysl v obchodě? Ideálně je takovou očistu provádět pravidelně, ale i když zjistíte, že konvice má na dně souvislou vrstvu vodního šutru, nic není ztraceno. Nasypete dovnitř kyselinu citronovou, naplníte konvici vodou a dáte vodu vařit. Vodu vylejete a konvici vypláchnete. A máte hotovo. Deset vteřin práce, když moc?

Usazeniny od vodního kamene na odkapávači nádobí

Jestli mi z něčeho pravidelně tekly nervy, byl to vždycky plastový odkapávač na nádobí. Nenávidím tu věc, ale bohužel ji k životu potřebuju, protože nevím, kam (a jak!) bych jinak nádobí po umytí odkládala. Takže jednou za čas, když už se na tom fakt usadil vodní šutr a bylo to neúnosné, tak jsem odkapávač vzala do sprchy, tam ho nastříkala něčím univerzálně čisticím na kuchyně a nechala půl dne působit. Pak jsem přišla, drhla to hodinu jak debil a stejně výsledek nestál za moc. Takže jsem tuhle kratochvíli přihrála na chlapa… Ha!

Jenže když jsme začali používat přírodní čističe už skoro na všechno, napadlo mě, že je vlastně blbost se tady dřít s odkapávačem, když by stačilo tak málo! A tak jsem ho vzala do sprchy, opláchla vodou, nastříkala kyselinou citronovou, vrátila se za půl hoďky, houbičkou setřela nečistoty, opláchla a hotovka. Práce na dvě minuty!

To samé na kovový odkapávač, co bývá součástí dřezu. Jsou třeba i v apartmánech. Ale ne každý po sobě tuto část kuchyně čistí, že jo. Takže pak přijdete po týdnu, vidíte dřez a odkapávač pokrytý takřka jednolitou vrstvou vodního kamene (JAK se tohle podaří, proboha?!) a chce se vám brečet. Jednou v životě jsem zažila, že jsem to drhla asi půl hodiny, nechala na tom manikúru a měla nutkání rozkopat tu kuchyň celou. Kde by mě napadlo, že stačí stříknout celou tu plochu kyselinou citronovou, jít převléct postele a než se vrátím, práce je hotová za mě. Stačí jen setřít, opláchnout a vyleštit. Tuším mi tehdy ukápla i dojatá slza, když jsem to vyzkoušela poprvé. ZÁZRAK je to!

Koupelna – kompletně!

Ať už je to napůl fungující sprchová hlavice, usazeniny ve sprchovém koutu či ve vaně, nebo kachličky s jemným drsným povlakem od tvrdé usazené vody… Na všechno šplíchněte kyselinu citronovou, nebo ocet a nechte chvíli působit. Setřete houbičkou, opláchněte. Tak a teď už znáte tajemství spokojeného života s čistou koupelnou, na které nenecháte ruce. Nemáte zač :-)

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Zaschlé kapky a usazeniny od vodního kamene na vodovodních bateriích

Kyselina citronová, nebo bílý ocet. Obojí je něco fantastického a přísahám, že žádný z čisticích prostředků, které se dají koupit v obchodě, si k těmto dvěma věcem nemůže ani čuchnout. Je to nesrovnatelné. Namísto toho, abych kupovala za draho nějaký super duper značkový bazmek na vodovodní baterie, tak je prostě jen stříknu kyselkou nebo octem, nechám chvíli působit, opláchnu a otřu. Ani když byly nové, tak se baterie nikdy tak neblýskaly!

Zrcadla

Neexistuje zázračnější a lepší záležitost na čištění a leštění zrcadel od zaschlých kapek vody, než právě bílý ocet. To je totálně boží! Jako v reklamě – nastříkáte, setřete, vyleštíte, nazdar. Jestli to celé zabere půl minuty, tak jste se u toho moc flákali.

Lednice

Nejlepší na čištění smradlavé nebo špinavé lednice je ocet. Odjakživa to byl ocet. Pohlcuje pachy, vypucuje snadno i ty nejodolnější nečistoty a hlavně – je to jedlá záležitost. Stačí ledničku vyklidit, ohoubičkovat octem, otřít a dosušit vlhkým hadříkem a je to.

Tip: pokud jste v lednici měli něco jooo aromatického a zvedá se vám z toho kufr, kdykoli ledničku otevřete, umístěte do lednice ocet v malém hrnečku. Pachy pohltí a ušetří vám nervy, než ledničku vyčistíte důkladněji.

Misky, vodní fontánka a záchod pro kočky

Původně jsem zkoušela čistit tyhle kočičí věci kyselinou citronovou ve spreji, ale zjistila jsem, že mnohem lépe se mi pro tyto účely osvědčil bílý ocet ve spreji. Pouští s ním všechny usazeniny. A misky i fontánka se čistí suprově a kočičí záchod se blýská čistotou na všechny strany imrvére.

Mimochodem – jak často čistíte kočičí záchod? Já pokaždé, když vidím, že z něj vychází kočka, nebo když jdu okolo a skrz dvířka zahlédnu, že kočkolit není rovně uhrabaný, takže tam evidentně byla kočička. Čistím klidně 3-4x denně, když na to přijde. Proč to zmiňuju – upřímně mě šokovalo, když jsem zjistila, že kamarádka, která má kočičí WC v baráku, ho čistí třeba jen obden. Jako vážně? VÁŽNĚ?! Svůj záchod taky splachuje obden, nebo jak…? Tuhle logiku nikdy nepochopím. Ufff… Jsem si potřebovala zhnuseně odplivnout, pardon :o)

Ale zpátky ke kočičí fontánce. Čistím ji denně, protože z ní pijí dvě kočičky. Ve fontánce jsou dvě filtrační houbičky – jedna dole u čerpadýlka, druhá pod vrchní přepadovou miskou. Ze začátku mě žralo, že houbičky rychle chytaly „sklepní puch“, co nešel vypláchnout. Přemýšlela jsem, čím smrádek zlikvidovat a napadl mě právě bílý ocet. A je to geniální! Stačí jednou stříknout na houbičku, nechat chvíli působit, vypláchnout teplou vodou a nazdar. Je jako nová!

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Usazeniny ve WC

Už se vám někdy na záchodě stalo, že v zadní části mísy ještě nějakou dobu po spláchnutí malinko prokapkávala voda? A udělalo vám to takovou nehezkou usazeninovou dráhu? Jestli jste se podobného zvěrstva už někdy zkoušeli zbavit, pak vězte, že je to takřka nemožné. Agresivní čističe na WC většinou tuhle kravinu jen vybělí (a to ještě ne vždycky!), ale úplně neodstraní. To samé SAVO. Drhnout to houbičkou či kartáčkem, nebo abrazivními čisticími prostředky je blbost na n-tou, protože riskujete narušení a poškrábání povrchu glazury. Takže to pak bude vypadat ještě hůř, ale hlavně – může se tam pak ještě snadněji usazovat vodní kámen a nečistoty.

Mnohem lepší je použít kyselinu citronovou. Nastříkáte, necháte působit a jednoduše vyčistíte několika tahy záchodovou štětkou. Pokud jsou usazeniny hooodně staré nebo extrémně odolné, použijte sypkou kyselinu citronovou. Máte dvě možnosti. Nasypte ji na navlhčenou usazeninu rovnou. Nebo pokud je to blbý úhel a kyselina by se tam neudržela, pak na místo posypané kyselkou ještě dejte vlhký toaletní papír, který tam kyselinu nějakou dobu udrží. Necháte působit podle potřeby, vyčistíte kartáčem a záchod je jako nový. Funguje to VŽDY!

Vyčištění lodi po letní sezoně

Po sezoně jsme vytahovali na břeh loď, protože bylo potřeba ji zazimovat na souši. Jestli jste někdy viděli spodek lodi (čili tu část pod čarou ponoru) po několika měsících na moři, tak asi víte, že není sranda něco takového vypucovat. Zbytky mořského porostu, pruhy od vodního kalu, vápenné usazeniny. Kdybyste něco podobného měli drhnout kartáčem, asi byste na tom nechali ruce (v tom lepším případě – v horším třeba i poškodili povrch lodi). Proto se prodává spousta speciálních čisticích prostředků přímo pro lodní trup. Ale jsou drahé jako svině. Minimálně 20-40 € za jednu lahvičku. Anebo můžete použít roztok kyseliny citronové, nastříkat na trup, nechat působit a spláchnout vapkou. Časově i finančně neporovnatelné ve prospěch kyseliny citronové!

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Skvrny po plísni na zdech

Bydlení pár metrů od moře je skvělá věc, ale má jednu drobnou nevýhodu. Je tu SAKRA vlhko. A pokud se vám třeba v zimě nepovede odchytit hezký větrný den, nemáte šanci tu reálně usušit prádlo. Takže si rychle pořídíte sušičku. Léto je super – hodíte mokré prádlo ven a než vyperete další pračku, sklízíte ho suché. Ale zima je v tomto neúprosná a pokud nechcete řešit černé plesnivé zdi, musíte eliminovat vlhkost, jak se jen dá. Mimo jiné i tím, že nebudete sušit prádlo doma. Pokud zavítáte na podzim do jakéhokoli hobby marketu na pobřeží, takřka hned mezi dveřmi vás omráčí plné regály stopadesáti produktů proti plísni. Od sprejů, čističek vzduchu, odvlhčovačů, čističů… Je toho strašně moc.

Nejlepší, co máme ověřeno, je ošetřit zeď speciální protiplísňovou barvou – to je úžasná věc, která vám ušetří moc a moc nervů. A dál – pořídit si odvlhčovač, který bude automaticky spínat, když vlhkost v domě dosáhne třeba 60%. Nám to denně vytáhne ze vzduchu 4-5 litrů vody. I tak se ale občas zadaří (ač chodím po baráčku skoro s lupou a co chvilka zdi kontroluju!), že někdě se plíseň vyskytne. Když se tak stane, okamžitě ji beru peroxidem vodíku! Nastříkám na místo na zdi, nechám 10 minut působit a setřu hadříkem. Výhodou peroxidu je, že plíseň jednak zabije, druhak i místo vyčistí. Doporučuju!

Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)
Přírodní čisticí prostředky Allnature - kyselina citronová, bílý ocet, jedlá soda a peroxid vodíku (4 recenze)

Obecné využití bílého octu, sody, kyseliny citronové a peroxidu vodíku v domácnosti

Tak to by bylo, co se týče mého nejčastějšího použití při úklidu. Myslím, že jsem obsáhla všechno, co tak běžně s těmito pomocníky řeším. Existuje ale mnoho dalších využití, které se doporučují, tak si je tu shrneme, ať máme recenzi kompletní, co říkáte?

Kyselina citronová

  • Odstraňování vodního kamene: Vhodná na čištění rychlovarných konvic, kávovarů a sprchových hlavic
  • Čištění pračky a myčky: Pomáhá zbavit se vodního kamene a usazenin, stačí nasypat kyselinu citronovou do přihrádky na prací prášek/mycí prostředek a spustit prázdný cyklus.
  • Leštění kovů: Může obnovit lesk mědi, mosazi nebo chromu.
  • Odstraňování skvrn: Na skvrny od rzi nebo kávy na površích.

Jedlá soda

  • Univerzální čisticí prostředek: Na povrchy v kuchyni i koupelně. Smíchejte s vodou a použijte na dřezy, sporáky, vany, sprchy či toalety.
  • Dezodorizace: Pohlcuje pachy z lednice, odpadkových košů, bot nebo čalounění.
  • Čištění odpadů: V kombinaci s octem a horkou vodou lze použít k uvolnění zanesených odpadů.
  • Čištění koberců: Nasypání jedlé sody na koberec a následné vysátí odstraňuje pachy.
  • Peelingový prostředek: Jemný peeling na sklo nebo nerezové povrchy, např. na odstranění zaschlých nečistot.

Peroxid vodíku 3%

  • Dezinfekce povrchů: Může být použit na dezinfekci koupelen, kuchyní nebo hraček.
  • Odstraňování skvrn: Skvělý na odstraňování skvrn od krve nebo trávy z oblečení.
  • Bělení spár: Peroxid může vybělit špinavé spáry mezi dlaždicemi.
  • Dezinfekce lednice: Pomáhá vydezinfikovat vnitřek lednice bez chemikálií.
  • Odstraňování plísně: Účinný na místa s plísní, jako jsou koupelnové spáry nebo těsnění.

Bílý ocet 10%

  • Čištění oken a zrcadel: Ocet lze smíchat s vodou a použít jako čistič skleněných povrchů bez šmouh.
  • Odstranění zápachu: Neutralizuje pachy v lednici, mikrovlnné troubě nebo koších.
  • Čištění vodovodních baterií: Pomáhá odstranit vodní kámen z baterií, sprch nebo dřezů.
  • Uvolnění zaneseného odpadu: Ve spojení s jedlou sodou a horkou vodou efektivně čistí odpady.
  • Mytí podlah: Lze použít jako čisticí roztok pro dlaždice a linoleum (vyhněte se ale použití na mramor a dřevo).

Závěrem

Jestli jste ještě přírodní čisticí prostředky nevyzkoušeli, pořád se doma trápíte s chemikáliemi, pak je nejvyšší čas dát šanci přírodě. Za sebe můžu doporučit celou sadu Allnature pro domácnost a klidně bych na vašem místě dokoupila i sypkou kyselinu citronovou. Nemáte-li k těmto čističům důvěru a myslíte si, že je to nafouklá eko bublina, která je na úkor funkčnosti, pošlu vás rovnou do obchodu. Kupte si malý sáček kyseliny citronové. Nasypte ji do rychlovarné konvice, posypte jí usazeniny ve sprchovém koutě, nebo ji zkuste na odkapávač na nádobí. Jsem si 100% jistá, že k ničemu jinému už se pro čištění nevrátíte a že se budete shánět i po něčem větším, než je kilovka! :-)

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít