Chtěla bych vám dneska povědět o jedné zajímavé věci, kterou si momentálně leju na saláty, brambory, pečenou zeleninu, nebo třeba i rybu. A to o kulinářském BIO arganovém oleji, který jsem dostala na ochutnání z e-shopu Sagrada Natura. Víte jak – arganový olej na ksichtík známe všichni. Je to neuvěřitelně funkční záležitost proti vráskám, která vyživí a hydratuje i tu nejsušší pleť na světě. To samé vlasy. Miluju „argaňák“ a doma ho mám pořád! Ale do doby, než mi přišlo mailem info, jestli bych nechtěla ochutnat i verzi do kuchyně, jsem neměla tušení, že se dá i jíst!
Přišla mi čtvrtlitrová láhev z tmavě zeleného, na pohled skoro až černého skla. Nálevka klasická, jako třeba u olivového oleje, která je tuze praktická – obsah se s ní dá dávkovat téměř po kapkách.
Voňavá úžasnost od Sagrada Natura
Vůně oleje? Určitě výrazná. Ale naprosto úžasná! Něco mezi pytlíkem pražených mandlí a sáčkem čerstvě rozbalených oříšků. Pro mě je natolik zajímavá a návyková, že i teď při psaní mám nos mastný, kterak k láhvi pořád ňufám, abych byla schopná poznatky přenést „na papír“ nějak autenticky :-D
Od závislosti vás dělí jediné sousto!
Chuť? Zkusíte jednou a jste ztracení. A máte zaděláno na závislost. Asi takhle – těch 250 ml jsem si šetřila. Můj chlap na tyhle olejové věci není, a tak si mastím jídlo jen já :-D Ale za necelé dva měsíce jsem ťukla o dno, ani jsem se nenadála! Nutno ale podotknout, že ani kapička nepřišla na zmar! Používala jsem olej hlavně na zeleninové saláty (nebo čerstvé nakrájenou zeleninu na talířku) a ryby.
Anebo jsem si kolikrát nakrájela čerstvý chleba nebo housku, na talířek nalila třeba lžíci oleje a pečivo do něj namáčela… Óóómňomňom! <3 Na teplou kuchyni jsem arganový olej zkusila jednou (samo, že byl výsledek vynikající a ještě mi krásně voněl barák!), ale upřímně – přišlo mi jako strašná škoda si cosi podobného plýtvat na vaření! Olej Sagrada Natura je totiž za studena lisovaný (z pražených jader Argánie trnité) a přijde mi, že takovou věc je zkrátka zvěrstvo prohánět vysokými teplotami na pánvi :-)
Celkové hodnocení
Opakovala bych se. Ten olej je FANTASTICKÝ! Chuťově něco neuvěřitelného, co musíte vyzkoušet! Zvlášť, pokud máte třeba problém dostat do sebe čerstvou zeleninu, ač vaše tělo po ní skučí jak žíznivý po vodě. Stačí si nakrájené kousky pokapat troškou arganového oleje a budete se hlásit o zeleninový nášup, to vám garantuju, jakože se já jmenuju já! :-D
Ono to sádlo ve strouhance až tak nelogické není. Do klasických rohlíků, se totiž většinou přidává právě sádlo, aby byly vláčnější či co. Když se podíváš na cedulku v obchodě, tak se někde jmenuje „rohlík tukový“. Takže když z těch rohlíků potom udělají strouhanku, musí tam to sádlo taky napsat. Vím to, protože mám kamarádku veganku, která samozřejmě hodně čte složení a říkala mi, že si vůbec nemůže kupovat klasické pečivo právě kvůli sádlu. Všechno si peče sama.
Teď jsem si pro zajímavost vygooglila složení takového rohlíku a myslím, že ode dneška začínám péct taky (je teda pravda, že já pečivo kupuji v malé pekárně, v supermarketech opravdu jen ve stavu nejvyšší nouze). Je tam teda asi 22 variant těch rohlíků z toho v osmi je sádlo, kromě toho, že je ten seznam dlouhý jak přestupný rok (já vždycky myslela, že stačí mouka, voda, droždí a sůl).
A to je přesně důvod, proč vždycky jak pako stojím 10 minut u pekárny (když si teda usmyslím, že chci nějaké čerstvé pečivo) a listuju jak debil tím jejich ofoceným zmatečným elaborátem v mega složkách, kde je složení. A kde se v tom snad nevyzná ani člověk, který to skládal dohromady… Namátkově jsem si jednou chtěla vzít jakousi žitnou housku či co to bylo, už nevím přesně. Po několika minutách hledání, kdy už jsem byla ochotná odejít jen s banánem, jsem zjistila, že je v tom mléko, tedy nazdar. Čas od času se ještě hledat pokouším, ale v 99% případů se na to vykašlu a beru balený chleba. Zvlášť můžu doporučit žitný krájený z Globusu. Obsahuje jen 5 SLOŽEK: mouka žitná, pekařské droždí, voda, chlebový kvas, sůl. Dokonalost! :-)
A chlap si domů kupuje rohlíky taky z menší pekárny od soukromníka. Takové sypané mákem bývají. A vydrží teda neskutečně dlouho. A pak normálně ztvrdnou. Nezplesniví. Úžasné :-D
Bebe
Hlásím se, že jsme dvě! :D Složení jídla, ale i kosmetiky strašně řeším a když jdu na nákup, to abych si vzala pomalu půl dne volno :D Za tu dietu máš můj obdiv, já bych to nezvládla. Po sýrech, jogurtech, šlehačkách apod. se můžu utlouct :D
Úchvatné fotky, moc se ti povedly! :) Úplně jsem z toho dostala chuť na rajčátka.. domácí samozřejmě :) .. a pěkně s mozzarellkou navrch :D
Můj bio svět
Tak to bychom spolu měly někdy vyrazit na nákupy, Marti! Prodavačky z nás dostanou psotník :-D
A moc děkuju za pochvalu! Dmu se tu pýchou! :-* <3 :-)
Bebe
Také jsem před půl rokem dostala od doktora doporučení vyhnout se velikým obloukem pšenici a mléku. Takže začal běh na dlouhý trať. Manžel ze mne nešťastný, protože v ledničce se začaly objevovat poživatiny, které nedokázal ani vyslovit, kdykolv jsem k někomu jela na návštěvu, připadala jsem si jako exot z cizí planety apod. Postupně jsem se naučila žít bez pšenice, i když občas jsou ty chutě pekelný!
Ale mlíko, to je teda očistec. Samotné mléko skoro nepiju, ale později po čtení etiket zjišťuji, že mléko je stejně jako pšenice prostě VŠUDE!
Takže všem, kteří se snaží to nějak omezit přeji pevné nervy, není to nic snadného…
Jo a olej vypadá luxusně, dostala jsem z těch fotek taky hlad…ale ta cena :( to si bohužel dovolit nemůžu. Budu holt závislá na klasickém olivovém.
Olivového doma taky spotřebováváme litry a je podle mě v běžném provozu nenahraditelný! Třeba avokádový, dýňový, konopný, nebo i tenhle arganový – to jsou chuťovky jen na někdy :-)
Bebe
Věřím, že když najedeš na jiný jídelníček ze dne na den, tak je to drastické, Miško. Zvlášť, když je to ve formě „nakázání“ od doktora a ne z tvojí vlastní vůle. Já jsem v tomhle děsně tvrdohlavá a ohledně vhodné výživy nevěřím doktorům ani slovo (pár zkušeností, kdy dotyčná/ý nevěděl, která bije a stačilo). Mnohem víc spoléhám na zdravý rozum a takové to „tělo si řekne, stačí ho poslouchat“. A funguje to na jedničku :-)
Mléko je v hodně věcech, to je pravda. Ale postupem času to člověk vychytá a zjistí, že toho jídla bez mléka je tolik, že není nad čím strádat. Třeba jak jsem nikdy nedala dopustit na máslo, tak teď naprosto v pohodě funguju s obyčejnou Perlou (ta modrá, ostatní jsou myslím se syrovátkou nebo mlékem), nebo na cesty třeba s pomazánkami od Alberta (Veggie). Hlavně zeleninová je neskutečná ňamka! Je toho hafo, tak přemýšlím, jestli neudělat nějaký tip článek :-)
Bebe
Jéé, tip článek by byl parádní! Vidíš, na perlu by mě ani nenapadlo kouknout. Já doteď mazala na žitný chleba kokosový máslo a to je pro mě za trest (nensáším kokos :D).
A s těma doktorama a co si tělo řekne máš svatosvatou pravdu. Průšvih je, že k tomu člověk dochází až po té třicítce (v mém případě). Vždycky, když si na to jen vzpomenu, tak nadávám jak špaček, že vědět to dřív, tak mám o tolik jednodušší život. Bohužel jde ale v 90% právě o to, že jsem si na změnu a co mi dělá/nedělá dobře musela přijít sama. Veškerý dermatologové a klasičtí lékaři prostě nepomohli.
A veggie pomazánky zkusím, do ALberta nejezdíme, ale pro ně se tam jednou pro změnu zkusím otočit a vyzkoušet je :)