Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou – lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou – lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

Už hodně receptů jsem si upravila k obrazu svému a bez mrknutí oka jim vyměnila větší část ingrediencí. A vzniklo z toho kolikrát jídlo lepší, než to původní. U čeho by mi ale při pokusu o změnu ruka upadla a chuťové buňky by raději spáchaly rituální harakiri, tak chlebíčky a chuťovky na Vánoce a Silvestra. Mám v hlavě už od dětství přesně dané, jak mají nejlepší silvestrovské chlebíčky chutnat a jakýkoli pokus o změnu je naprosto absurdní a hraničí se svatokrádeží.

Nejlepší silvestrovské chlebíčky – recept si pečlivě uložte! :-)

Chlebíčky i chuťovky potřebují bramborovou pomazánku. Až ji máte hotovou, pak teprve můžete přemýšlet nad doplňkovými zvláštnostmi typu pařížský salát, krabí pomazánka, apod. Ale základní sada chlebíčků je daná, jasná a nejede přes ni vlak. Jo a neplést bramborovou pomazánku s bramborovým salátem. Ten je podle mě na chlebíčky nelogický – vždyť na vece ani pořádně nedrží a na jednohubkách už vůbec ne. A tak jsem pro vás dnes ve spolupráci s BILLA přichystala recept na oslavnou variantu pohoštění pro jakýkoli svátek, narozeniny, nebo cokoli dalšího, kam se chlebíčky hodí.

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Suroviny

  • zhruba stejně velké brambory uvařené ve slupce – berte salátová „Áčka„. Brambory nejsou příliš moučné, nerozpadnou se vám v ruce a i po nastrouhání budou držet strukturu a nebudou připomínat jakousi rozhňácanou hmotu.
  • 2 vařená vajíčka
  • 4 sterilované okurky
  • 2 střední cibule
  • nálev ze zavařených okurek
  • hořcice
  • majonéza
  • sůl
  • pepř

Pečivo

  • veka
  • čerstvé rohlíky

Suroviny na ozdobu

  • vařená vajíčka
  • tvrdý sýr
  • sterilované okurky
  • šunka
  • salám
  • sterilovaná paprika
  • cokoli jiného vás napadne – olivy, sardelové pasta, čerstvá paprika a okurka, aj.

Jo a nezapomeňte koupit na jednohubky i párátka! :-)

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

1. ze všeho nejdřív dejte vařit brambory ve slupce a vajíčka. Brambory se snažte vybírat přibližně stejně velké, aby se vám nestalo, že malinké budou rozvařené a velké ještě nedovařené. Počet brambor záleží na tom, kolik pomazánky chcete vyrobit. Ale pro představu – to, co vidíte na obrázku by bez problémů vyšlo na 2 veky a jednohubky ze 4 rohlíků. Při vaření vajíček myslete na to, že 2 budete potřebovat přímo do pomazánky a další se budou hodit na ozdobu chlebíčků – tak ať je pak nedovařujete zvlášť. Na každou veku počítejte 2 vařená vajíčka.

2. jakmile budou vajíčka i brambory uvařené (normálně do brambor píchněte nožem – pokud nekladou odpor, je hotovo), nechte je vychládnout. Vajíčka do studené vody, brambory předělejte na talíř – budou chládnout rychleji, než v hrnci.

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

3. připravte si cibulkový základ. Oloupejte 2 cibule a pokrájejte je na drobno. Do malého kastrolku odlejte nálev ze zavařených okurek (1/3 – 1/2 sklenice) a přisypte cibuli. Žádný olej, nic. Jen nálev a cibule. Směsku vařte asi 5 minut, aby cibulka změkla a ztratila štiplavost. Tento krok se dá úplně vynechat a do pomazánky můžete použít i cibuli syrovou, ale pomazánka je pak víc aromatická a při takové rodinné sešlosti to není vždy vítaný efekt :-) Navíc někomu syrová cibule nemusí dělat dobře na žaludek.

4. oloupejte brambory a vajíčka

5. všechny brambory, 2 vajíčka a 3-4 okurky nastrouhejte ve velké míse na jemném struhadle

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

Všechno zamíchat!

6. přidejte cibulovou směs, majonézu (200 ml), vrchovatou lžičku hořčice, sůl, pepř a vše zamíchejte. Nelekejte se, pokud to půjde ztuha. Teď budeme ještě kouzlit s dochucením. Mrkněte na zamíchanou pomazánku. Je mooooc hutná? Přidejte 2 lžíce oleje (slunečnicový, žádný olivový – ovlivnil by chuť!) a ještě trochu nálevu z okurek. Případně i víc majonézy můžete, pokud se vám zdá, že je jí málo. Ochutnejte. Chce to sůl? Šup tam s ní. Málo hořčice? Trošku přidejte. Chybí ještě jedna okurka? Víte, co máte dělat :-) Zní to složitě, ale věřte mi – najít dokonalou chuť není tak těžké a stopro to zvládnete.

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky

Natírání a zdobení

7. hotovo? Šikulky! Teď namažeme chlebíčky. A jednohubky. U chlebíčků si nezapomeňte zabavit patky veky. Natřete je centimetrovou vrstvou pomazánky a s plnou pusou zahuhlejte směrem k ostatním rodinným příslušníkům, že na patky má nárok vždycky jen šéfkuchař! Pomazánkou nešetřete ani na chlebíčkách – žádné „jen zatřít dírky“ – dopřejte si, ať to stojí za to. U rohlíku to samé – nakrájejte ho na kolečka (rožky zase slupněte :-) a natírejte jak o život.

8. k finálnímu zdobení si zavolejte posily. A pořád je napomínejte, ať neužírají. A nechte výslednou podobu občerstvení klidně na jejich fantazii. Já u nás zdobila chuťovky a sýrové chlebíčky, chlap si vzal do parády ty se šunkou a salámem.

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)

TIP na skladování – chlebíčky naskládejte ideálně do plastové misky, nebo dřevěné bedýnky (třeba ty od jahod jsou super) a přikryjte je vlhkou utěrkou, kterou jste předtím protáhli pod kohoutkem a vyždímali. Nesmí z ní valit voda, musí být jen vlhká. A skladujte v ledničce, nebo v nějaké hooodně chladné místnosti na parapetu za oknem. Chlebíčky díky utěrce nebudou oschlé, ale pěkně vláčné a měkké. Jo a bacha na domácí mazlíčky, jestli zvolíte skladování v jiné místnosti… :o)

Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky s bramborovou pomazánkou - lepší chlebíčky jste nikdy nejedli! (podrobný foto-recept)
Nejlepší silvestrovské chlebíčky

Mimochodem – chlebíčky jen s bramborovou pomazánkou mi předloni na Silvestra udělal chlap, když jsem byla snad dva měsíce v kuse nemocná a ležela polomrtvá na gauči. Bylo to jediné jídlo, které jsem byla schopná pozřít a neobracela jsem se z něj naruby. A byla jsem za ně v tu chvíli strašně vděčná :-)

A jaký je váš tradiční chlebíčkový a jednohubkový recept? ;-)

Buďte první! Přidejte komentář

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

    Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

    Zavřít