Loni to byla vosí hnízda. Letos jsem podrobila své cukrářské dovednosti ostřejší zkoušce! A ukuchtila jsem velkou lásku mého dětství – griliášové řezy! Je to ostuda, ale už to bude možná víc jak 15 let, co jsem si opisovala od babičky recept. A přitom jsem se k jeho vyzkoušení nikdy nedostala, ač griliášky miluju a dokázala bych se jimi ládovat od rána do večera. Sebrala jsem odvahu a rozhodla se ignorovat hrůzostrašné příhody od popálení roztaveným cukrem. A šla jsem do rizika. Přiznávám, že jsem byla docela nervózní a roztřepaná, ale víte, co? Na druhý pokus už bych si počínala velmi suverénně! Ono je to vážně hrozně jednoduché na výrobu. Proto jsem taky sepsala recept pro začátečníky.
Pokud tedy máte půlhodinku volna a rádi byste si vykouzlili něco sladkého na vánoční stůl (nebo jen tak v neděli ke kafíčku), určitě si tenhle recept uložte a vyzkoušejte. Nejen na vánoční pečení :-)
Surovin potřebujete jen 6 a máte to i s dokonalou polevou ;-)
Co v článku najdete:
Suroviny
250 g cukru krystal
čtvrt kila tuku (Hera), nebo másla
250 g vlašských ořechů
1 plechovka Salka
8 ks cukrářských oplatek
čokoláda na vaření
A potřebné náčiní? Bohatě si vystačíte s velkou pánví s nepřilnavým povrchem, vařečkou, nožem, stěrkou, pečicím papírem, menším hrncem a hrnkem. Toť vše.
Podrobný postup – recept pro začátečníky
1. nachystejte si všechny potřebné suroviny. Do misky odvažte 250 g krystalového cukru, 250 g vlašských ořechů, na talířek vybalte Heru a pokrájejte ji na kostky. Otevřete plechovku Salka a rozbalte oplatky. A s předstihem můžete i čokoládu, ať máte co ujídat, hehe… :-)
2. ořechy rozemelte v mlýnku na kávu (no co, je to rychlé!), nebo podrťte v hmoždíři. Jak moc na jemno oříšky chcete, to je otázka vkusu. Je to stejné, jako u burákového másla – někdo ho má rád jemné, jiný „crunchy“ (s kousky oříšků). Myslete ale na to, že když budou ořechy na větší kusy, oplatky vám nebudou držet u sebe. A pokud mezi ně nedáte pořádnou vrstvu karamelového krému, budou se odchlipovat.
Rozpouštění cukru na pánvi
3. na pánev nasypte čtvrt kila cukru a nechte na střední teplotě rozpustit. Já to zkoušela poprvé v životě a byla jsem z tohoto kroku docela vyvalená. Pozorovala jsem cukr snad z pěti centimetrů a největší hrůzu jsem měla z toho, že se začne připalovat. Někde jsem se totiž dočetla, že se cukr při rozpouštění nesmí míchat. Blbost. Když jsem cukr nemíchala, celá bílá vrstva se nadouvala a přichytávala. Na nic jsem nečekala, popadla vařečku a cukr zamíchala. A bylo to v pohodě. Míchala jsem, dokud nebyl úplně tekutý. Ani hrudky v něm pak nebyly.
Přidejte Heru, Salko a ořechy
4. přidala jsem k rozpuštěnému cukru na kousky nakrájenou Heru. Tady nastal první šok, když se mi cukr zdrcnul do jedné velké hroudy uprostřed pánve a já málem chytla hysterák, že co jsem udělala špatně. Klid. Míchejte dál, hrouda se zase rozpustí :-)
5. vmíchala jsem k cukru a tuku celou plechovku Salka. Za stálého míchání jsem směs vařila 5 minut.
6. nakonec jsem přidala ořechy a vše vařila další 3 minuty. Za žádnou cenu u kteréhokoli kroku nezapomínejte pomalu míchat! Mimochodem – NIKDE jsem nenašla na netu vyfocené všechny kroky, jak se suroviny na pánvi chovají v průběhu rozpouštění. Tak jsem vám je podrobně nafotila. Ať si na rozdíl ode mě ušetříte nervy, kdybyste griliášové řezy taky zkoušeli poprvé :-)
7. hotovou karamelovou směs jsem odstavila z plotýnky a nechala 1-2 minuty vychladnout. Mezitím jsem si nachystala oplatky.
Natírání oplatek
8. pomocí stěrky jsem natřela jednu stranu oplatky tenkou vrstvou karamelovo-ořechové směsi. Na to jsem přilepila novou oplatku. A vrstvu jsem zopakovala. A zase přidala oplatku. Celé slepené dílo jsem opatrně umačkala, aby k sobě oplatky dobře přilnuly. Totéž jsem zopakovala u dalších oplatek. Dávala jsem docela tenkou vrstvu, takže mi zbyla směs ještě pro naplnění dvou oplatek – tedy jen jedné vrstvy.
9. každý oplatkový slepenec jsem dala na vlastní pečicí papír, aby se v případě ukápnutí sladké směsi nikde nic nelepilo a oplatky jsem poskládala na sebe. A zatížila třemi krabicemi perníčků. Griliášovou Eiffelovku jsem nechala být do dalšího dne, aby se oplatky pořádně napily a vše hezky spojilo.
Nařezání a namočení do čokolády
10. další den jsem oplatky nařezala. Na zhruba podobné kousky. Nebo aspoň vzdáleně podobné. Oplatek byl kulatý, se nedalo jinak :-)
11. pak jsem rozpustila kus čokolády na vaření ve vodní lázni. Do kastrolku jsem napustila vodu. Jakmile byla voda horká, vložila jsem do ní hrneček s nalámanými kousky čokolády. Ta se během chvilky rozpustila a já v ní mohla postupně namočit šikmé konce griliášových řezů. Každý řez s čokoládou jsem nechala ztuhnout na pečicím papíře. Po dvou hodinách se daly řezy v pohodě naskládat do krabice.
Vánoční pečení – griliášové řezy jak malované :-)
A to je vlastně všechno. Jak jsem se na začátku bála, že podpálím barák, opařím se karamelem a oplatky mi komplet popraskají, tak ani jedna katastrofa se nekonala. Ba naopak! Řezy se velice povedly a chlap dokonce vyslovil nahlas to, co mě potichučku napadlo už během prvního ochutnání: „Se bojim, že tahle věc se Vánoc nedožije…“ Doprčic, to je závislost jak blázen! Jakmile je v dosahu krabice s cukrovím a uvařené kafíčko, člověk se prostě neovládne… :-D
Zkoušeli jste letos nějaký recept na cukroví úplně poprvé? A taky se vám vždycky nervózně třepou ruce, abyste nic nepodělali? :-)
Ježiš! Tohle dělala vždycky babička s dědečkem a bylo to moje nejmilejší cukroví. Od nich už je nikdy neochutnám, ale vnukla jsi mi myšlenku, že bych je měla udělat dětem, aby tu dobrotu taky znaly. Díky!
Jen je mi teď z těch vzpomínek smutno…
Tenhle krásný komentář mi normálně vehnal slzu do oka… Úplně jsem si to celé představila a zamlžily se mi oči! :o)
A aby byly vzpomínky sladší a ne smutné, rozhodně doporučuju griliášky vyzkoušet, ať i děti ví, jak jsou skvělé! Já se s nimi taky vrátila do dětství :-)
Bebe
Ahoj Bebe,
Cukroví já dělám pořád tak nějak stejné, ale letos jsem na silvestra na chlebíčky udělala podle tebe tu bramborovou pomazánku a chrochtali si i klucí…výborná ;-)
Milá Ivko,
moc děkuju za komentář! Strašně moc mě potěšil a mám radost, že chlebíčky chutnaly! Pozdravuj i klukyyy! ;-)
Bebe
Dobrý den,
kdysi jsem dělala griliáš a dopadl na jedničku. Teď jsem dělala griliáš a za prvé se mi asi připálil a za druhé se mi nespojil tuk se zbytkem. Udělala jsem druhý pokus radši světlejší a po přidání tuku se mi udělaly hrudky a ne všechny se rozpustily. Takže jsem je vybírala. Vzala jsem na to i tyčový mixér, ale nerozmixovaly se všechny. Nevím co jsem udělala špatně.