Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Houby jako zdravá pochoutka a přírodní lék zároveň

(Komerční sdělení)

Češi patří k národům houbařů, to je všeobecně známo. Možná i vy trávíte spoustu času v lese, když rostou, a přicházíte domů s plným košíkem. Nejspíše si pak připravíte houbovou smaženici nebo řízky či houbovou omáčku. Můžete ale využít i houby z obchodu. Jsou nejenom chutné, ale i zdravé.

Zdroje vitaminů B a D

Houby nejsou pouze skvělou pochoutkou, ze které se dá v kuchyni vytvořit bezpočet variací. Obsahují totiž navíc spoustu vitamínů a minerálů. Především jde o vitamíny řady B, a to od niacinu, riboflavinu až po pantotenovou
kyselinu
. Tyto vitamíny podporují nervové tkáně, metabolismus i krvetvorbu. Dále je to i vitamin D, který povzbuzuje imunitní systém a pomáhá i vápníkovému metabolismu. Vynikajícím zdrojem vitamínu D jsou žampiony pěstované s výrazným podílem UV záření.

Stimulují imunitu

Vysoký podíl minerálů je také dalším typickým rysem hub. U většiny je to hlavně vysoký podíl draslíku, selenu a mědi. Selen slouží k odbourávání volných radikálů z organismu, u mužů zvyšuje plodnost. Draslík podporuje svalstvo včetně srdečního svalu a také nervovou tkáň. Imunitě a krvetvorbě napomáhá draslík. Velmi důležité jsou ale v houbách především betaglukany, které jsou startérem lidského imunitního systému. Stimulují makrofágy, tedy
první linii naší obrany. Najdete je v houbách shiitake nebo v hlívě ústřičné.

Prevence kardiovaskulárních chorob

Další výhodu hub je také vysoký obsah bílkovin. Houby jsou zároveň výbornou dietní stravou. Nenajdete v nich téměř žádné tuky, proto se hodí do stravy lidí s vysokým cholesterolem. Pomáhají ho snižovat, takže fungují i jako prevence mozkové mrtvice, kornatění tepen a infarktu myokardu.

Ale jaké houby patří mezi ty nejzdravější a můžeme je klidně označit slovíčkem léčivé? Je to především hlíva ústřičná, enoki a shiitake.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná se dá vařit, smažit, péct i zapékat. Hodí se do polévek i omáček. A koupit ji můžete téměř všude.

Hlíva obsahuje velké množství betaglukanů, takže je neocenitelným pomocníkem pro posílení imunity. Kromě toho by se její konzumaci neměli bránit především lidé s vyšší hladinou cholesterolu. Už samotné betaglukany brání ve střevech zvýšenému vstřebávání tuků. V případě hlívy se tak děje díky obsahu lovastatinu. Právě statiny jsou součástí léků na snižování cholesterolu, takže jde o skutečně správný krok. Navíc přírodní lovastatin nemá vedlejší účinky. Předmětem zkoumání jsou i obsažené bílkoviny jako například lektin, které vykazovaly během pokusů i protirakovinné účinky.

Pokud vás působení této houby zaujalo, ale neumíte si představit, jak ji dostatečně zařadit do vašeho jídelníčku, můžete vyzkoušet tablety s hlívou ústřičnou. Jejich výhodou je, že obsahují všechny prospěšné látky v koncentrované formě.

Enoki

Ovocně ořechovou chutí a příjemným křupáním překvapí každého neznalce houby enoki. Asiaté je považují za velikou lahůdku a zvolna si získávají cestu i do naší kuchyně. Ve tmě a úzkých sklenících se pěstují enoki, které dnes dostanete v obchodech, jde o kultivovanou formu i u nás rostoucí penízovky sametonohé. Díky těmto podmínkám dosahují vynikající chuti a jejich nožky připomínají dlouhé bílé špagety. Vynikající jsou tyto houby především v syrovém stavu, kdy vynikne jejich chuť. Hodí se proto do salátů, které výborně doladí. Mohou se
stát i součástí polévek. U tepelné úpravy enoki ale platí, že musí být velice krátká, v opačném případě
nožičky tvrdnou a nepochutnáte si na nich.

Japonské studie prokázaly protirakovinné účinky houby enoki. Ostatně i ve společnosti, kde se enoki konzumují, je prokázán nižší výskyt rakovinných chorob. Kromě toho jsou nezpochybnitelné i jejich účinky na imunitu.

Shiitake

Skvělé využití v kuchyni nabízí rovněž houba shiitake neboli houževnatec jedlý. Vyniká lahodnou, ale zároveň také kořeněnou chutí. U vegetariánů se hodí jako náhrada masa, ale stejně dobře doplní shiitake i nejrůznější masité pokrmy. Je možné ji zpracovávat rozmanitými způsoby, a to od vaření, přes dušení, grilování, smažení, pečení a zapékání. Klidně můžete zkusit i velmi jednoduchá jídla, kde naopak vynikne chuť houby.

Eritadenin obsažený v shiitake snižuje hladinu cholesterolu, a to velmi výrazně. Dále v houbě najdeme vysoký obsah polysacharidů, například lentinanu. Významně povzbuzují imunitní systém. Rovněž polysacharidy vázané na bílkoviny v shiitake vykazují i protinádorové účinky. I toto bylo potvrzeno studiemi. Pozitivní výsledky byly zaznamenány v boji s rakovinou žaludku a tlustého střeva. .

Komentáře nejsou povoleny.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít